Rekommendationer

Finns Aralsjon kvar?

Finns Aralsjön kvar?

Att rädda hela Aralsjön ses av de flesta som omöjligt. Men det går att återskapa den norra delen i Kazakstan, som har dämt upp vattnet i sin del av Aralsjön och förbättrat tillflödet i Syr Darja till en kostnad av 86 miljoner dollar, varav den största delen lånats av Världsbanken. Därigenom har regionen fått nytt liv.

Hur djup var Aralsjön?

42 mAralsjön / Största djup

Hur stor är Aralsjön idag?

Araʹlsjön, avloppslös sjö i Uzbekistan och Kazakstan. Aralsjöns tillflöden kommer från Turkmenistan, Afghanistan, Tadjikistan och Kirgizistan. Sjön, eller numera sjöarna, ligger i ett stort tillrinningsområde (1 830 000 km2) och tar emot vatten från floderna Amu-Darja och Syr-Darja.

Hur påverkades vattnet i Aralsjön när dess volym minskade?

Svar: Från 1900-talets mitt fram till sekelskiftet förlorade Aralsjön cirka 90 procent av sin vattenvolym och 75 procent av sin vattenyta. Av Aralsjön kvarstod då bara två mindre och betydligt saltare sjöar.

Hur kan man rädda Aralsjön?

På 1990-talet återstod bara en fjärdedel av Aralsjön och efter det har försöken att rädda den intensifierats. Kazakerna fick bidrag av Världsbanken och delade återstoden av sjön i två delar genom att bygga en damm.

Hur kunde Aralsjön försvinna?

Försvinnandet av Aralsjön som ligger mellan Kazakstan och Uzbekistan är en av de största miljökatastroferna orsakad av klädindustrin. För de boende i närheten bidrog det bland annat till arbetslöshet, svåra hälsoproblem och förändrade årstider.

Vad kan man göra åt Aralsjön?

Nu försöker ett dammprojekt återskapa ett levande innanhav och på några år har man lyckats få vattennivån att stiga ett par meter. Det har gett hoppet tillbaka till fiskeindustrin. Bland annat exporteras fisk till Europa och det är inte omöjligt att i svenska butiker hitta gös som fångats i Aralsjön.

Hur ser tillståndet för Aralsjön ut idag?

Idag är sjön uppdelad i flera mindre sjöar. Endast den nordligaste ”Lilla Aralsjön” får nu tillrinning av vatten och kan åter producera fisk. De övriga sjöarna har en så hög salthalt att de inte kan innehålla något liv.

Vad som hände med Aralsjön efter dess tipping point?

b) Den västra delen av stora Aralsjön har hittills aldrig torrlagts, trots överutnyttjandet av vattnet. Det beror på att den ligger i en förkastningsspricka och därför är mycket djup. Men det finns exempel på andra sjöar och flodsystem som inte haft samma förutsättningar.

Vad tömde Aralsjön?

När 1990-talet inleddes hade Aralsjön förlorat åttio procent av sitt vatten, sextio procent av sin yta. Avdunstningen hade gjort sjön saltare, läckande bekämpningsmedel från bomullsfälten hade förgiftat dess vatten. All fisk var för längesedan borta, fyrtiotusen människor hade blivit av med sin försörjning.

Hur ser framtiden ut för Aralsjön?

Aralsjöns framtid Hur ser framtiden ut för Aralsjön? Det verkar som att den södra, stora delen av sjön, som fick sitt vatten från Amu-Darja, kommer att vara försvunnen om 15-20 år. För den norra, avsnörda delen, som fick sitt vatten från Syr-Darja, finns det hopp om att den ska kunna stabiliseras och överleva.

Share this post