Frågor

Ar all timjan atlig?

Är all timjan ätlig?

För matlagning så är det vanligast att man odlar någon slags kryddtimjan eller citrontimjan. Dessa finns dock i många olika sorter, med olika färg på blad eller olika dofter. Backtimjan eller gråtimjan odlas oftast som prydnadsväxt, även om det går bra att även använda deras blad i matlagningen.

Vad har man i botten på pallkragen?

Fyll pallkragen med jord. I botten kan du lägga halvförmultnad kompost, gammal trädgårdsjord eller töm jordsäckarna från i fjol. Övre skiktet består med fördel av en kombination av välförmultnad kompostjord, kogödsel på säck (även kallad naturgödsel) och jord på säck.

Hur förökar man sötpotatis?

Odla sötpotatis från småplanta Plantera om små sticklingsplantor i ca 13 cm-kruka med genomsläpplig jord, gärna sandjord. Skottet rotar sig nu, förgrenar sig och ger sidoskott. Dessa sidoskott kommer senare att ligga an mot jorden efter utplantering och får nya rötter.

Kan man äta timjan blommor?

Det är framförallt bladen på timjan som kan användas som smaksättning i mat men även blommorna kan användas. Bladen kan användas både färska och torkade. Om bladen torkas ger de en mer koncentrerad smak i maten.

Kan man övervintra timjan?

Rosmarin, timjan, dragon och citronmeliss är exempel på sådana. Dina lökar och knölar kan också tillbringa vintern här – och du ger dem inte en enda droppe vatten. Om du vill förvara dem i sin kruka, måste du se till att jorden är torr, innan du tar in den. Sluta vattna i god tid – se till att inte regnet väter jorden.

Vad ha runt pallkragar?

Markduk och täckbark för att slippa ogräs och slippa krångla med gräsklipparen mellan pallkragarna.

Vilket grus runt pallkragar?

Jag använde lite makadam (8/16) och hade runt. Jag lade ut markduk (eller en gammal viraduk från industrin), ställde pallkragarna på plats samt fyllde med makadam runt om.

Varför torkar min timjan?

De kan nämligen inte tåla att stå i direkt värme frn solen då det gör att de torkar ut allt för snabbt. Det mest optimala är att placera dem någonstans i köket där de inte utsätts för direkt solljus eller en annan värmekälla (spis eller ugn) men ändå får mycket ljus.

I Sverige började timjan att odlas som kryddväxt på 1400-talet. Det är framförallt bladen på timjan som kan användas som smaksättning i mat men även blommorna kan användas. Bladen kan användas både färska och torkade. Om bladen torkas ger de en mer koncentrerad smak i maten.

Hur växer Prydnadspumpa?

Odling från frö: Förkultiveras inomhus i planteringsjord i april-maj. Placeras i ca 25 grader, efter groning ca 20 grader. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Varmt uteläge eller drivbänk.

Hur många pumpor på en planta?

De mindre sorterna kan, under en varm sommar och du sådde tidigt, börja skördas redan i juli. Det kan vara en bra idé att låta varje planta ha max 3 frukter på sig, eftersom det påskyndar mognaden. Odlar du en sort du vill lagra är det bäst att skörda frukten så sent som möjligt.

Share this post