Rekommendationer

Vad odlar man i norra Europa?

Vad odlar man i norra Europa?

Barrträd trivs bra i moränjordar och Sverige och Finland hör till de skogsrikaste länderna i världen. Av skogen tillverkar man mycket pappar och trävaror och exporterar till andra länder. Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här trivs bok, ek och andra lövträd.

Vad produceras i Oceanien?

Australien producerar ett brett utbud av frukt, nötter och grönsaker. De största grödorna (> 300 ton 2001) omfattar apelsiner, äpplen, bananer, kastanjer, potatis, morötter och tomater. Tropiska frukter som bananer, mango och ananas odlas med fördel i delstaterna Queensland och Northern Territory.

Vilka grödor odlas i Europa?

Marken brukas dock inte bara för att producera livsmedel eller djurfoder. En allt större del av Europas jordbruksmark används till att odla grödor som raps, sockerbetor och majs för biobränsle.

Vad kan man odla i södra Europa?

Tomater, aprikoser, vindruvor och oliver odlas på kullar och bergsluttningar. I södra Europa är det många som arbetar med jordbruk. Mycket av arbetet måste göras för hand. Frukter och grönsaker är känsliga och maskiner har svårt att ta sig fram på sluttningarna.

Vilka varor produceras i Australien?

Traditionellt har Australiens export utgjorts av jordbruksvaror, men idag har också handeln med metaller och mineraler en stor betydelse. Australien är världens största exportör av järnmalm.

Vad innebär det att odla ekologiskt?

Vad är ekologisk mat? I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården.

Vilka länder ingår i norra Europa?

Norden består av Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island samt Färöarna, Grönland och Åland. Här hittar du användbar information om Norden och de nordiska länderna.

Share this post