Trendig

Varifran kommer Royal Gala apple?

Varifrån kommer Royal Gala äpple?

Från augusti till och med april importeras äpplena från Italien, Frankrike, Spanien och Polen. Övriga året kommer de från Chile, Brasilien och Nya Zeeland. Smaken är mild, söt och aromatisk med en lätt ton av frisk syrlighet.

Vad skiljer svenska äpplen från importerade äpplen?

Smaken prioriteras högst och konsumenterna anser i hög grad att svenska äpplen är godare än importerade. Mjölighet, för lite smak och yttre kvalitet är de vanligaste orsakerna till missnöje. Trots att tomatkonsumtionen har fördubblats sedan 1982 har den svenska tomatproduktionen minskat.

Varifrån kommer äpplet?

Äppleodling i nordvästra Indien och Kina är av gammalt datum. Talrika fynd av äppelrester har gjorts vid boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa. I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Känt är att äpple odlades vid kloster i Norden under medeltiden.

Vart växer äpplen som man äter i Italien?

I norr skyddas området av alperna, men dagarna är milda och 300 soldagar om året gör att äpplena mognar även på hög höjd. Området ligger högt, mellan 200 – 1000 meter över havet och vatten till odlingarna kommer från smältvatten från bergen och från olika källor.

Kan man odla Royal gala i Sverige?

Fruktköttet är vitt, mycket krispigt och saftigt. Smaken är söt, frisk och aromatisk. Gala och Royal Gala är mycket goda dessertäpplen och odlas i bl a Sydeuropa, Sydamerika och Nya Zeeland. Gala och Royal Gala finns hela året.

I vilka länder odlas äpplen?

Produktion

Nr Område Produktion (ton)
1 Kina 40 923 200
2 USA 5 185 078
3 Polen 3 195 299
4 Indien 2 497 680

Är det skillnad i pris om det är svenska eller utländska äpplen?

De utländska äpplena är inte alltid billigast heller. Men de svenska är alltid godare. Det beror på vårt svalare klimat.

Hur importeras äpplen till Sverige?

Så ser det ut i många butiker runtom i Sverige. Jazz från Nya Zeeland, Granny Smith från Frankrike, Golden Ica från Italien, två olika Royal Gala från Frankrike, Royal Gala Eko från Italien och Basic från Polen. Mellan dem två blågula flaggor för Discovery och Katja. Bara två av nio sorter kommer från Sverige.

Hur kommer äpplen till Sverige?

Leta vildaplar i häckar, dikesrenar eller åkerkanter. De • finns nästan överallt där människor slänger äppelskrot- tar. Så äppelkärnor från några fina svenska sorter på hös- ten och se om något kommer upp på våren. Vissa sorter som ’Gravensteiner’ eller ’Åkerö’ har ofta inga kärnor.

Hur transporteras äpplen från Italien till Sverige?

När du importerar varor från Italien till Sverige sker transporten som regel med lastbil. Men stora försändelser kan med fördel transporteras med tåg.

Hur odlas äpple?

Den flesta svenska odlingar av äpple hittar man i närheten av sjöar eller hav som i Österlen intill Östersjön, runt Vånga intill Ivösjön och nära Gränna intill Vättern. De stora vattenmagasinen fungerar som temperaturbuffert. På våren, då faran för frostnätter ännu finns, motverkas en för tidig blomning.

Share this post