Rekommendationer

Nar dog mayafolket ut?

När dog mayafolket ut?

En ännu kraftigare torrperiod som varade år 1020 till 1100 kopplas till en kraftig minskning av befolkningen, och det var då staden Chichen Itza tappade sin makt. Maya-folkens civilisation dog dock inte ut helt, och det sista självständiga Maya-kungariket föll först 1697.

Hur lever Mayafolket?

Mayafolken försörjde sig på jordbruk, biodling och fiske. Nationalgrödan var majs, men även bönor, tomat, paprika och squash odlades. Majsen var den viktigaste basfödan och hade även en stor kulturell och religiös betydelse.

Varför föll Mayariket?

Berggrunden på Yucatanhalvön består av karst, en porös kalksten där regnvattnet snabbt försvinner ner i marken om det inte samlas upp i cisterner. Enligt Diamond var det skogsskövling, erosion, vattenbrist och kroniska inbördeskrig som fick Mayariket på fall.

Hur räknade man i Egypten?

I Egypten utvecklades ett skriftspråk och ett talsystem för tusentals år sedan. Deras talsystem byggde på bas tio, även om det inte är ett positionssystem. De skrev sina hieroglyfer genom att blanda en färg av sot, kol, bivax, gelatin och vatten. Man skrev på papyrus som är ett slags papper gjort av vass.

Varför försvann aztekerna?

Cortés grep aztekernas ledare Montezuma och förstörde huvudstaden Tenochtitlán år 1520. Att några få spanjorer med små resurser kunde besegra hela det militärt mäktiga och välorganiserade aztekiska riket berodde delvis på Montezumas obeslutsamhet.

Hur länge varade aztekerna?

Azteker (mēxihcah) var en befolkning i centrala Mexikos högland som från 1300-talet och framåt byggde ett rike som bestod tills det erövrades av spanjorer och fientliga indianfolk år 1519.

Vart kommer Mayafolket ifrån?

Mayafolket bestod av olika urfolk som delvis hade en gemensam kultur. Mayariket utgjordes av många olika stadsstater i nuvarande Mexiko, Guatemala, Honduras, Belize och El Salvador. Stadsstaterna påminde om dem som fanns i antikens Grekland.

Share this post