Blogga

Var kommer vete ifran?

Var kommer vete ifrån?

Mjöl framställs oftast av malen säd, vanligtvis vete- och rågmjöl som tillverkas i kvarnar och används till bakning, redningar, pasta och stuvningar. Grovt mjöl innehåller mycket kostfiber.

Hur blir vete till vetemjöl?

Efter skörden separeras säden från stjälkar samt agnar och när det är gjort så mals de till mjöl. Det finns många sorters mjöl, beroende på vilken del av säden som använts och hur hård frövitan är. Behovet av vete täcks dels av inrikes odlingar men även av import från olika länder.

Var odlas vete i världen?

Produktion och statistik

Rank Land 2012
1 Kina 126
2 Indien 95
3 USA 62
4 Frankrike 40

Kort historik. Vete började odlas för omkring 12 000 år sedan i Mellanöstern i det område som kallats den bördiga halvmånen, och som till stor del ligger i det som idag är Irak. Det är också det mest föränderliga spannmålsslaget.

När började vete odlas i Sverige?

Odling av arterna enkornsvete och emmervete påbörjades i Norden omkring 3 900 f. Kr. Vanligt brödvete kom något senare. Spelt, som kom ytterligare 1000 år senare, odlades något mer under en period till strax efter år noll men har därefter odlats i mycket liten omfattning.

När odlas vete?

Vete ska planteras på våren eller hösten – tajming är viktigt, så det är en bra idé att markera din kalender när du behöver börja plantera dina korn. Du behöver lite fet och näringsrik jord, så det är bäst att blanda i lite kompost. (Du kan köpa kompost i säckar hos trädgårdsbutiken.

När växer vete?

Det finns mer än 35 000 registrerade vetesorter, som indelas i två huvudtyper: Höstvete är vete som sås på hösten och kräver en köldperiod för att blomma. Vårvete sås på våren och kräver ingen köldperiod för att blomma.

Share this post