Blogga

Hur langt ska det vara mellan appeltrad?

Hur långt ska det vara mellan äppelträd?

Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter.

Var växer de äpplen som man äter i Italien?

I nordöstra Italien, i regionen kring staden Bolzano, finns ett av Europas mest prunkande odlingsområde. Här i Sydtyrolen odlas en tiondel av alla Europas äpplen. Men området utmärker sig inte bara med sin kvantitet utan den kvalitet som frukten härifrån uppvisar.

Hur kom äpplet till Sverige?

I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Känt är att äpple odlades vid kloster i Norden under medeltiden. Då förekom också tillverkning av äppelmust och äppelvin. Det var först i början av 1800-talet äpplet fick större spridning bland folk i allmänhet i Sverige.

Vart kommer äpplen från?

Här i Sverige tror man att vi började äta äpplen på medeltiden, då man även gjorde must och äppelvin. Huvuddelen av den svenska frukten produceras i södra Sverige. Den mesta fruktodlingen sker i Skåne, men större odlingar finns även i Vätterbygden, i Mälardalen och utspridda i södra och i mellersta Sverige.

Hur ser man att det är ett äppelträd?

Vet du vad det är för ett äppelträd som står i din trädgård? Med Nordiska museets fria mobilapp Äppelappen kan du få hjälp med sortbestämning, lära dig mer om äppelodling och läsa dina favoritäpplens historia.

När kom äpplen till Sverige?

Till Sverige kom äpplet i början av 1900–talet. Äpplet är medelstort till stort med plattrund form. Skalet är glänsande, något segt, mörkrött med mörka punkter. Fruktköttet är gulvitt–vitt och mjukt med söt, mild smak utan syra men med fin arom.

När uppfanns äpplen?

De äldsta beskrivningarna av äppelsorter i Europa kommer från ett brittiskt kloster år 1204. Européer förde med sig äpplet till sina kolonier, såsom Australien och Amerika. I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Under medeltiden förekom tillverkning av äppelvin i Norden.

Share this post