Ny

Vart odlas kal?

Vart odlas kål?

Det finns olika sorter och vissa skördar man senare på hösten för lagring och vissa för skörd på sensommaren. En mycket vacker växt som passar fint ihop med sommarblommor och perenner. Palmkål ska stå i soligt läge i välgödslad jord. Den tål en hel del kyla och odlas i annars som grönkål.

Var kommer kål ifrån?

Kål, Brassica oleracea, har sitt vilda ursprung runt medelhavet. Det är en tvåårig växt som bildar stora bladrosetter första året och blommar i gult år två för att sedan vissna ner. Kål har odlats och ätits i flera tusen år och i Sverige finns lämningar från stenåldern.

Var odlas rödkål?

Växtplats och jordmån. Mull och kalkhaltig lerjord med högt pH ca 7-7,5. Tidig rödkål odlas bäst på lätta jordar.

Är kål grönsak?

Billig, mättande, full med antioxidanter och rik på kostfibrer. Går det att hitta en bättre grönsak än kål? Kål blir en otippat mångsidig råvara att använda i matlagningen eftersom det är lika gott varmt som kallt.

Vart odlas vitkål?

Den går utmärkt att odla i hela landet, bara man väljer en lämplig sort. Vitkål kan odlas på både lättare och tyngre jordar med bra dränering. Men ska den lagras länge, blir den bäst på relativt styva lerjordar.

När kom vitkål till Sverige?

Vitkål, kålrabbi, blomkål, savoykål, rödkål och krusbladig grönkål var alla etablerade på 1600-talet i Sverige. Under 1700-talet kom även broccolin som först blev uppskattad för sina stjälkar. Brysselkålen kom först på 1800-talet.

När kom kål till Sverige?

Vi har odlat kål här i Norden ända sedan vikingatiden. Troligen tog de skandinaviska vikingarna med sig kålen hem från sina resor till England. Till en början var det grönkål, vitkål och rödkål som fyllde våra tallrikar, men senare på 1700 och 1800-talet blev även blomkålen och brysselkålen några nya favoriter.

Hur odlar man rödkål?

För att odla rödkål: Så inomhus i såjord i kruka eller brätte i växthus eller drivbänk, 4-6 veckor före beräknad utplantering. Så inte för tidigt eftersom plantorna inte gillar att stå i krukor för länge. Fröna gror redan vid temperaturer kring 5 grader men det går snabbare vid 20 grader.

Hur växer rödkål?

Om du vill odla rödkål nästa år är mitt bästa tips att så fröerna redan under vintern i det som kallas för vintersådd. Det spar dig plats inomhus, eftersom fröerna gror utomhus eller i växthus efter att de såtts i kall jord. Plantorna blir knubbiga och fina och anpassar sig fint till utomhusklimatet.

Är fänkål en Kålsort?

Är fänkål en kålsort? Faktiskt inte! Namnet till trots har fänkålen absolut noll med kål att göra. Fänkålen tillhör i stället samma botaniska familj som morot, dill och persilja.

Är broccoli en kål?

Broccoli är en kål och nära släkt med blomkål. Den växer ute på fälten i ”buketter” på stjälkar med gröna blad. Skörd ska ske strax innan de gröna blomknopparna är på väg att slå ut.

Varför knyter sig inte Spetskålen?

Spetskålen är en form av vitkål med spetsigt huvud. Huvudena är inte så fasta som hos den vanliga vitkålen utan är löst knutna. Växtplats och jordmån.

Share this post