Allmänning

Vad anvands Svenskodlad majs till?

Vad används Svenskodlad majs till?

Fördelarna med majs är bl a att den sås relativt sent på våren då det övriga vårbruket är avklarat, den kräver bara en skörd och den är en bra gröda att sprida fastgödsel i. Dessutom innebär det en gröda till, vilket ökar riskspridningen samt att den passar bra in i foderstaten.

Vad har hänt med Green Giant majs?

Green Giant™ arbetar med ett nätverk av utvalda odlare som skördar majsen på sina egna fält. Varje fält kontrolleras kontinuerligt så att majsens smak, konsistens och utseende bevaras på bästa sätt. Kontrollen syftar också till att försäkra att ingen genmodifiering (GMO) förekommer.

Hur vet man när man ska skörda majs?

Toppen på majskolven ska kännas rund. Om den inte är mogen känns toppen spetsig. Ibland kan det vara svårt att avgöra helt och då får man titta lite på de andra två tecknen för att få en ledtråd. Majskornen ska vara gula (om du odlar en vanlig gul sort vill säga).

Vart kommer majskorn ifrån?

Majs började odlas i Sydamerika och Mexiko för tusentals år sedan. Christoffer Columbus tog majsen till Europa. Majs hör till växtfamiljen gräs, precis som vete och ris. De här tre sädesslagen är de viktigaste och mest odlade grödorna i världen.

Vad passar att odla med majs?

Eftersom majsen blir så hög finns det mycket plats nere i marknivå att använda till annat. Här kan jag odla både lågväxta grönsaker eller sommarblommor, liksom högre växter som trycker sig upp mellan majsplantorna. Sallad, rödbetor, tomat, squash/pumpa och låga brytbönor passar fint ihop med majs.

Vad trivs majs med?

Samplanteringsschema

Vad Trivs med Trivs inte med
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor
Mynta Tomat, chili, kål, sallat, ärtor Persilja, kamomill

Share this post