Frågor

Vilka faktorer paverkar hur bordig marken ar?

Vilka faktorer påverkar hur bördig marken är?

Faktorer som påverkar bördigheten: Marken är ett levande system som anpassar sig efter de förhållanden som råder. Under de senaste 150 åren har bördigheten byggts upp genom åtgärder som dränering, kalkning och gödsling. Dessa processer har dock motverkats av en mer ensidig drift.

Hur förbättrar man jord?

Du förbättrar den bäst genom att på hösten tillföra barkmull och sand. Även torv och gröngödsel kan göra nytta för att få till en mer lättarbetad struktur. Det kan vara lämpligt att på hösten gräva ner jordförbättring med en bredbladig grep.

Vilka faktorer avgör var det finns bra odlingsmark för olika växter?

Olika typer av mark passar för olika grödor. En bra odlingsmark ska helst vara plan, den ska inte bestå av tung lerjord som gör det svårt att harva eller för torr jord där inget kan växa. Stenig jordbruksmark är heller inget bonden gillar eftersom den kan skada jordbruksmaskinerna.

Vilka grönsaker kan man odla i lerjord?

Ifall det är grönsaker: Kålväxter brukar trivas i lera. Mangold, sallat, spenat, sockerärt, bönor(måste vara minst +15 i jorden vid sådd) brukar också funka. +Sånt som gräslök, persilja, dill. Har också blöt lerjord vid mitt nya hus, men det mesta verkar må bra ändå.

Kan man odla i lera?

Att ha en mineralrik lerjord som botten i en odling är verkligen en tillgång. Då kan rötter suga upp viktiga näringsämnen därifrån och vi kommer veta att jorden hålls mer fuktig med lera i marken, än med sand. Jobbet med att ordna till det tunga och hårda lerlandet skulle påbörjas på höstkanten.

Vad gör mull?

Mull är som sagts förmultnade delar av växter och djur och det är den, som gör och håller jorden levande. Löv, gräsklipp, torv, bark och halm är exempel på mullämnen, som bryts ner till mull tack vare daggmaskar, insekter, svampar, bakterier och mikroorganismer, som finns i marken.

Share this post