Populära

Varifran kom maten pa jarnaldern?

Varifrån kom maten på järnåldern?

I Norden odlades en mängd ätliga växter under järnåldern, men man samlade också in mycket växter ute i naturen. Framförallt odlades en mycket stor variation av spannmålsväxter varav många numera är utdöda. Huvudsakligen var det olika typer av korn som odlades, men i södra Skandinavien odlades också olika typer av vete.

Hur tillverkades järn under järnåldern?

De äldsta järnugnarna verkar huvudsakligen ha varit så kallade gropugnar. De enkla gropugnarna, där järnet framställdes genom reduktion (d.v.s. utan smältning) vid låg temperatur, kan ha varit särskilt lämpliga för de sjö- och myrmalmer och rödjord som var de dominerande råvarorna under järnåldern.

Vad gjorde människorna på järnåldern?

Människorna på den tiden levde på många sätt precis som vi gjorde idag. Man tog hand om sina familjer och såg till att alla hade mat på bordet. Järnåldern var också en tid av utveckling, när man provade nya uppfinningar och lärde sig nya saker.

Vilka kläder hade man på sig på järnåldern?

Kläderna var framför allt tillverkade av ull, men även fynd av textilier av hampa, lin och siden finns. Skinn har också använts i dräkten.

Hur uppfann man järn?

Vi vet inte exakt när människan började framställa järn, men troligtvis skedde det mellan 2500 och 2000 f.Kr. I början var det meteoritjärn — järn som tagits från nerfallna meteoriter — som användes, sedan uppfann man metoder för att utvinna järn ur rödjord och myrmalm.

Vad är den romerska kulturen?

Den romerska kulturen anses vara en av dem som spelat störst roll i världshistorien. Enligt traditionen grundades Rom av tvillingarna Romulus och Remus år 753 f.Kr. Fram till år 509 f.Kr var romarriket ett kungadöme och därefter en republik som mellan 44 och 27 f.Kr gradvis omvandlades till ett kejsardöme.

Vad var romerska riket och antiken?

Romerska riket, romarriket, romerska civilisationen eller antikens Rom var en kulturell, militär och politisk enhet som utgick från staden Rom och så småningom kom att dominera hela medelhavsområdet och stora delar av Europa. Antiken är namnet på perioden c:a 800 f.kr – 500 e.Kr. inom den grekiska och romerska historien.

När startade Romerska kejsardömet?

Enligt traditionen grundades Rom av tvillingarna Romulus och Remus år 753 f.Kr. Fram till år 509 f.Kr var romarriket ett kungadöme och därefter en republik som mellan 44 och 27 f.Kr gradvis omvandlades till ett kejsardöme. Det romerska kejsardömet delades år 395 e.Kr i Västrom och Östrom.

Share this post