Blogga

Hur skorda citroner?

Hur skörda citroner?

Citronerna ska sitta kvar på plantan tills frukterna är färdiga att skörda. Det kan ta någonstans mellan 5-10 månader från blomningen räknat, så det kan till och med hända att du hinner få nya blommor på trädet innan de ”gamla” frukterna har mognat.

Hur skördas apelsiner?

Nycklar till en effektiv orange plockning

  1. Undvik att samla frukt som är våt eller fuktig.
  2. Använd tång eller liknande skärverktyg.
  3. Plocka inte apelsiner på marken.
  4. Undvik att skada frukten under skörden.
  5. Samla inte små frukter.

Hur ofta skördas apelsiner?

Idag odlas apelsiner i världens alla subtropiska områden, men de vi köper i Sverige odlas främst runt Medelhavet. I Europa skördas apelsiner från oktober till juni. Den mångsidiga frukten är god att äta som den är eller använda till juice, marmelad eller som smaksättare i matlagning.

Kan citronträd växa i Sverige?

Vårt nordiska klimat tillåter inte att ha citronträdet växande på friland i trädgården, men det går däremot alldeles utmärkt att odla i krukor, som med fördel kan ställas utomhus på altaner eller inglasade balkonger. Det är en utmaning att odla citron, men det går under rätta förutsättningar.

När skörda citrus?

Det tar 6-12 månader för frukt att mogna beroende på vilken art det handlar om.

Låt citronen mogna färdigt på trädet. Den smakar och doftar mycket bättre då. Dessutom kan man skörda kontinuerligt under större delen av året då mognadsprocessen är så långsam. Nya blommor och kart bildas om du har rätt ljus och insekter under tiden.

När skördar man Lime?

skördar frukten när den fortfarande är grön är för att kunna skilja den från citroner. Limefrukten används främst inom asiatisk och sydamerikansk matlagning, och är inte lika vanligt förekommande i det svenska köket. Lime trivs nämligen bättre i ett tropiskt klimat, och odlas därför främst i asiatiska länder.

När ska man beskära citronträd?

För att hålla citronträdet vackert beskärs den försiktigt till fin form på våren. Ta inte bort mer än nödvändigt. De bortklippta topparna kan användas som sticklingar.

Hur lång tid tar det för en citron att bli gul?

Det är inte ovanligt att man kan få vänta både åtta och nio månader, ibland nästan ett helt år, på att få mogna, gula citroner. Ditt citronträd längtar nog ut till sol och framför allt värme som får frukterna att mogna snabbare.

Hur mycket kyla klarar ett citronträd?

Odla svarar: Citronträdet kan klara ett par tre minusgrader kortvarigt, så det är nog bara reaktion för kylan.

Share this post