Ny

Hur tillverkar man linser?

Hur tillverkar man linser?

Linser är ettåriga växter som blir omkring 40 cm höga. Fröerna växer i fröskidor, vanligen två i varje. Fröerna (”linserna”) finns i ett antal färger, exempelvis röda, gröna, gula och bruna. Även storleken på fröerna varierar och de säljs i många olika former, till exempel med eller utan skal, hela eller delade.

Kan man odla linser i Sverige?

Linsen har inte så stora krav på jord och klarar både lätt frost och torka. Den har odlats på Gotland just för dessa egenskaper. När linsen började odlas i Sverige är oklart. Linser har aldrig varit en stor gröda i Sverige och om den har odlats någon annanstans än på Gotland är oklart.

Var odlar man linser?

Vilka linser odlas i Sverige?

I Sverige odlas gröna och röda linser hittills bara på KRAV-gårdar, tror Gustaf Aldén. – Konventionella odlare hade fått odla på samma sätt som KRAV-odlare och då finns det kanske ingen vits för dem att odla linser.

Hur man kokar gröna linser?

Tillagning: Beräkna 2 dl vatten för 1 dl linser. Koka under lock på svag värme i ca 25 minuter.

Kan man odla linser?

Odla dina egna linser Så i början av maj efter sista frost (de är tåligare än bönor) med ett sådjup på cirka två, tre cm. Håll sådden och odlingen fuktig, men inte för blöt. Linsplantor är mer torktåliga än andra baljväxter. Så snart baljorna har börjat gulna är det dags att sluta vattna plantorna.

När kom linser till Sverige?

1971 kom de första mjuka linserna till Sverige. Det var av Hema material med en vätskehalt av c:a 38% vilket medgav dags bärande under förutsättning att tjockleken var begränsad.

Var odlas Belugalinser?

Belugalinser[redigera | redigera wikitext] Där odlas de i svala, torra klimat och relativt stor omfattning till exempel i Kanadas (där de även benämns Indianhead) och Förenta Staternas norra slättland (framförallt i östra Washington och norra Idaho).

Hur odlas Belugalinser?

Belugalinser[redigera | redigera wikitext] Den introducerades i Nordamerika kommersiellt i början av 1900-talet. Där odlas de i svala, torra klimat och relativt stor omfattning till exempel i Kanadas (där de även benämns Indianhead) och Förenta Staternas norra slättland (framförallt i östra Washington och norra Idaho).

Vad händer om man inte blötlägger gröna linser?

Linser behöver inte blötläggas utan kan kokas direkt. Har man tid går det förstås bra att blötlägga linserna ett par timmar innan, då blir de lite större, får en förkortad koktid och kokar inte sönder lika lätt.

Hur vet man att linser är färdiga?

Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter. MED SVARTA LINSER OCH BELUGALINSER: Svarta linser och Beluga linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter. MED PUYLINSER: Puy-linser behöver ej blötläggas.

Linserna är alltid naturligt förpackade två och två i sina baljor. Fröerna, alltså linserna, bildas i små baljor om endast två fröer per balja. I gengäld utvecklas massor av små baljor på varje planta. Linser finns i olika färger – gröna, gula, orangeröda, rosa, bruna eller svarta.

Share this post