Allmänning

Var vaxer applen i varlden?

Var växer äpplen i världen?

Det odlas numera i så gott som hela Europa. Äpplet uppkom i början av 1900–talet i USA, och kom i början av 1930–talet till Europa. Odlas i liten skala i Sverige. Import från såväl Europa som Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och USA.

När mognar Sävstaholm?

Malus domestica ’Sävstaholm’ E Mognar succesivt från början av september. Ger riklig skörd redan i ung ålder. Blommar tidigt och pollineras av t ex. ’Gyllenkroks Astrakan’ och ’Oranie’.

Var finns äpple?

Här i Sverige tror man att vi började äta äpplen på medeltiden, då man även gjorde must och äppelvin. Huvuddelen av den svenska frukten produceras i södra Sverige. Den mesta fruktodlingen sker i Skåne, men större odlingar finns även i Vätterbygden, i Mälardalen och utspridda i södra och i mellersta Sverige.

Vad är skillnaden på höstäpplen och vinteräpplen?

Tidiga äpplen som mognar direkt på träden eller faller av lämpar sig bättre att äta direkt eller att musta, än att förvara längre tid. Vinteräpplen är sorter som är speciellt lämpade för att förvara, t ex ’Ribston’, ’Belle de Boscoop’ och ’Gloster’. De brukar oftast eftermogna under lagringen för att bli ätmogna.

Är Aroma ett Vinteräpple?

En klar fördel med Aroma att det är ett äpple som inte faller sönder så lätt om man använder det i matlagning. Brukar mogna i slutet av oktober, då kan man njuta av det direkt vilket är en annan av Aromas uppskattade fördelar. Går också att lagra. Sorten pollineras av andra sorter som ’Discovery’, ’Filippa’ och ’Mio’.

När mognar Rödluvan?

Malus domestica ’Rödluvan’ E Aromatisk smak med bra balans mellan syra och sötma. Mognar i månadsskiftet september-oktober. Blommar medeltidigt och pollineras av t ex. Transparente Blanche och ’Silva’.

När plocka Katja?

Vad som också är positivt är att ’Katja’ troget brukar ge riklig skörd varje år. Äpplena är röda med vitt, fast och saftigt fruktkött – mer sött än syrligt. De är goda att äta direkt men går även bra att tillaga. Frukterna mognar i mitten av september och kan lagras fram till december.

Share this post