Rekommendationer

Vilket land producerar mest potatis?

Vilket land producerar mest potatis?

Ungefär hälften av potatisen produceras i de tre länder, Tyskland, Frankrike och Nederländerna där omfattningen av produktionen är som störst. Bland de nordiska länderna är det Danmark som producerar mest potatis 2 409 tusen ton. Därefter följer Sverige med 847 tusen ton och Finland med 619 tusen ton.

Vem förde in potatisen i Sverige?

Till Sverige kom potatisen under 1600-talet bl. a. genom att Olof Rudbeck den äldre med- förde potatis från Holland som han besökte 1654. År 1655 började han anlägga Botaniska trädgården i Uppsala och i den första förteckningen över trädgårdens växter från 1658 upptas Solanum tuberosum s.

Var har potatisen sitt ursprung?

För tio tusen år sedan odlade inkaindianerna ”papa”, som var en tålig gröda, högt uppe i Anderna. Potatisen gav makt och välstånd, man tillbad till och med en potatisgudinna, Axomama. På 1600-talet tog de spanska erövrarna potatisen till Europa där ”patatan” blev ”potato” och så småningom vår älskade potatis.

Var odlas mest potatis i världen?

Inom familjen potatisväxter finns även flera andra arter som odlas som föda, däribland tomater och paprika. De tre största potatisproducerande länderna 2020 var Kina (79 miljoner ton), Indien (51 miljoner ton) och Ukraina (21 miljoner ton).

Hur långt norrut kan man odla potatis?

Enligt den tyske teologen F. W. Schubert som reste i Norrbotten 1817 odlades potatis i alla trakter av Norrland, i alla lappmarken och även norr om polcirkeln.

När blev potatisen en av svenskarnas basföda?

Bönderna kunde bränna sin sprit, men ändå få gott om åkerareal över till föda. Eva Ekeblad hamnade, som första kvinna, i Vetenskapsakademien för sin metod. I början av 1800-talet blev så potatisen svenskarnas basföda.

När tog Jonas Alströmer potatisen till Sverige?

År 1723 börja Jonas Alströmer odla potatis i lite större skala på sin gård Nolhaga i Alingsås. I sin skrift om ”Får och potatis” från 1727 (170) använder han såväl ”potatoes” som ”jordpäron”.

Vart i världen odlas potatis?

Statistik

Nr Område Produktion (ton)
1 Kina 95 515 000
2 Indien 46 395 000
3 Ryssland 31 501 354
4 Ukraina 23 693 350

Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den ”upptäcktes” i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Vad är grundgödsling för potatis?

Liksom alla grödor behöver potatis extra tillskott av näring, men ska inte övergödslas. En näve Algomin Trädgårdsgödsel per 40-literssäck med jord eller 1-2 nävar per kvadratmeter jord i ett trädgårdsland är en lagom grundgödsling för potatis.

Vad var angreppet på potatisen av potatisbladmögel?

Angrepp på potatisen av potatisbladmögel ( oomyceten Phytophthora infestans) var en av orsakerna till de svältkatastrofer (på sina håll benämnda Svagåren) som inträffade i norra Europa i slutet av 1860-talet. Redan på 1840-talet drabbades Irland hårt, vilket föranledde en kraftig utvandring till Nordamerika.

Vad betyder potatis på tyska?

På tyska kom potatis nämligen att heta ”Grundbirnen” eller ”Erdbirnen” vilket möjligen är ursprunget till dess svenska motsvarigheter. Tron på att man hade att göra med en sötpotatis gav den detta namn på de flesta platser.

Share this post