Innehållsförteckning
Var trivs palsternacka?
I en djup, mullhaltig och något kraftigare jord trivs palsternackan bäst. I en alltför svagt gödslad jord ger den håriga rötter och en uttorkad jord får den att spricka. Odla palsternackan tillsammans med lök, rädisor, sockermajs, krasse, gurkört, men inte potatis.
Vart kommer palsternackan ifrån?
Palsternacka kommer ursprungligen från Europa och odlas som grönsak. Den förvildade palsternackan är vanlig i Danmark, i Sverige främst i södra delarna, men finns ända upp till Norrland. Den förekommer även vilt i Norge. Högsommarens vägkanter lyser ofta gula av plantorna.
När kom palsternacka till Sverige?
Redan under antikens Grekland odlades palsternacka i trädgårdslandet, och även om den för första gången finns dokumenterat omnämnd i Sverige under 1500-talet, tror man att vi har odlat den betydligt längre än så här i landet.
När ska man plantera palsternackor?
Tips när du vill odla egna palsternackor Så tidigt på året, gärna så snart jorden torkat upp och går att bearbeta. Fröna sås 1-2 cm djupt och gärna med ett rejält plantavstånd. Om plantorna kommer för tätt, så gallra efterhand. Tänk på att även små, bortgallrade plantor går att äta!
Är det nyttigt med palsternackor?
Palsternacka är också fiberrik och håller din matsmältning och ditt blodsocker i balans, och så har den ett högt innehåll av kalium som är bra för blodtrycket. Det finns mest nyttiga ämnen i rå palsternacka, men den gör också stor nytta när den är tillagad.
Kan man äta blasten på palsternacka?
Blast och blad från Palsternacka Dessa är goda att använda som krydda, precis som ovan i en chimichurri eller som smaksättare i diverse soppor och pastasåser. SJälvklart är det bara fantasin som sätter gränser.
Är palsternacka rotfrukt?
Palsternackan är en rotfrukt och tillhör samma släkte som morot. Den växer på samma sätt som morötter, men är större och vit.
Hur smakar en palsternacka?
Palsternackans söta och lätt kryddiga smak, som påminner lite om selleri, kan användas till mycket i köket. Som rå är palsternackan något skarp i smaken men kokt i buljong eller i en mustig soppa eller gryta gör den sig utmärkt.
När kom rotfrukter till Sverige?
Kålroten, utomlands kallad ”swede” eller ”swedish turnip”, är inte en svensk grönsak från början. Men den odlades mycket här under 1700- och 1800-talet som föda åt både människor och djur då den är mycket näringsrik. Den omnämns i skrift 1620 som kålrot men redan på 1500-talet som vit rotkål.
Hur ser Palsternackans blast ut?
Blast och blad från Palsternacka Palsternackans vackra, breda blad är mycket aptitliga att ha i maten. Precis som rädisans blad smakar palsternackans som själva grönsaken med ett drag åt persilja.
Hur sent kan man så palsternacka?
Höstsådd av palsternacka
- Palsternacka hör till rotsaker, och är en av de som passar utmärkt att så på hösten.
- Tänk på att palsternackorna blir långa och behöver minst 30-50 cm jord att växa i.
- Runt oktober-november är en bra tid att så palsternackorna (beroende på var du bor), just innan det fryser på.
När odlar man rotfrukter?
Många rotfrukter kan sås sen höst eller tidig vinter. Då kommer fröet igång att växa tidigt nästa säsong och du får en tidig skörd. Bra att så på detta vis är morot, rotpersilja, svartrot, haverrot och palsternacka. Läs mer i Sen höstsådd av blommor och grönsaker.