Populära

Vad kan man odla aret efter potatis?

Vad kan man odla året efter potatis?

Skifte 4 – Växter med litet till obefintligt näringsbehov Potatis behöver inte mycket näring. Det går att sätta sallat, rädisa och bondböna mellan potatisplantorna. Perenner som jordärtskockor behöver inte heller mycket näring, och de skadas inte av skifte.

Vad odla efter kål?

Andra året

  1. Kål.
  2. Selleri.
  3. Purjolök.
  4. Squash, pumpa. Tredje året.
  5. Lök.
  6. Sallat.
  7. Rotfrukter.
  8. Persilja, dill. Fjärde året.

Hur odlar man grödor?

I trädgårdsodlingar på friland odlar man grönsaker på åkermark. De vanligaste grönsakerna att odla är morot, lök, rödbetor och isbergssallad. Det är också vanligt att grönsaker odlas upp från frö till planta i växthus för att sedan planteras ut på friland. Bonden odlar också bär och frukt på friland.

Hur man odlar grönsaker?

Innan du sår krattar du ut jorden så att den är jämnt fördelad och utan stenar och kvistar. När du sår ut fröna kan det vara bra att ta hjälp av två pinnar och ett snöre för att få raderna raka och fina. Ju noggrannare du är med sådden desto lättare kommer du att få det senare med ogräsrensning och gallring.

Vad är Herbicidtolerans?

2.2.2 Herbicidtolerans, vad är det? Herbicidtolerans innebär att växten har gener som ger de förutsättningar som krävs för att stå emot ett bekämpningsmedel som i annat fall skulle döda den. Växters olika tolerans för herbicider har länge utnyttjats i jordbruket.

Vad menas med växtföljd?

Växtföljd, eller växelbruk är två ord för samma sak och används för ettåriga växter. Fleråriga, perenna grönsaker som rabarber, sparris mfl. odlas utanför växelbruket. När samma växtslag odlas på samma plats under flera år uppstår det som brukar kallas jordtrötthet (se artikel Vad är jordtrötthet?)

Kan man odla lök på samma plats?

Ta hand om löken under säsongen Gödselvattna om det växer trögt. Praktisera växelbruk – undvik att odla samma gröda på samma plats år efter år.

Vad odla efter lök?

Samplanteringsschema

Vad Trivs med Trivs inte med
Lök Dill, endivsallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat Buskbönor, stångbönor
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor

Share this post