Allmänning

Var odlas vitlok?

Var odlas vitlök?

Vitlök finns inte i vilt tillstånd i naturen. Den kommer ursprungligen från Centralasien och fick tidigt bred spridning i Medelhavsområdet. Den är känd sedan minst 5000 år. Vitlök odlas idag särskilt i de subtropiska områdena men det sker också betydande produktion i tropiska och tempererade områden.

Kan man odla vitlök från affären?

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. Egenodlad vitlök är ofta mildare och finare i smaken än den köpta. Köp helst vitlök i trädgårdshandeln, eftersom vitlök från livsmedelsaffären kan föra med sig jordsjukdomar till ditt köksland.

Vilken vitlök är bäst att odla?

Typ 4: Centralasiatisk vitlök. (Mikrolökarna kan sås som säd för att ge hela sättlökar, som efter några år kan ge normalstora lökar.) Skalet är vitt till rött skal, ibland randigt. Har få lättskalade och stora klyftor, samt kraftig blast. Bra för svenska odlingsförhållanden.

Kan man odla vitlök i Sverige?

Vitlök ska helst sättas på hösten men vi har ibland även vitlök som är för utplantering på våren. Bästa tiden är ca 2-4 veckor innan tjälen går i jord. Ett bra riktmärke är från mitten av oktober till slutet av november i mellersta Sverige (Mälardalen).

Vem uppfann löken?

Ursprung. Matlök kommer ursprungligen från Centralasien, där det i nordvästra Kina, Afghanistan och Uzbekistan fortfarande finns vildväxande lök av denna art. I Kina odlades lök redan för 3 000 år sedan, och i Egypten finns avbildningar av lök i pyramiderna.

Vad menas med Obetad vitlök?

Obetat utsäde innebär att den har inte gått igenom alla behadlingar som en konventionellt odlad och kan därför vara godkänd för kravodling. Vitlök ska sättas ganska sent när jorden kommit under 10 grader men senast två veckor innan tjälen går ner.

Vad gör man med Vitlöksblomman?

Man kan ju inte låta bli att undra varför stängeln med blomman kröker sej på detta sätt. Det är inte en tillfällighet utan alla blomstänglar böjer sej i en graciös s-form. Det är lätt att odla vitlök och den blir inte angripen av någonting.

När ska du odla vitlök?

När du odlar vitlök så är det vitlöksklyftorna du planterar. Detta ska helst göras på hösten. Din vitlöksodling kräver inte mycket utrymme och du kan peta ner dem lite hipp som happ – där du har plats i trädgårdslandet helt enkelt. Här får du svar på de vanligaste frågorna.

När är bästa tiden att odla egen vitlök och skörda?

När är bästa tiden att odla egen vitlök och att skörda? Bästa tiden för plantering är oktober till november, tidigt i oktober i norr och senare i söder. Vitlöken ska hinna rota sig innan tjälen går i jorden, och detta tar ungefär två–fyra veckor.

Hur länge håller du Vitlöken efter skörd?

Om du torkar vitlöken efter skörd och förvarar den på en torr och luftig plats, håller den åtminstone runt 6 månader. Antingen klipper du bort blasten eller så flätar du ihop lökarna till en eller flera dekorativa vitlöksflätor med hjälp av blasten. Vitlök förvaras bäst i rumstemperatur – undvik att lägga den i kylen.

Share this post