Populära

Hur produceras morotter?

Hur produceras morötter?

En viktig förutsättning för morotsodling är att jorden är lucker så att morötterna blir långa och raka. Därför passar sand-, mjäla- eller mulljordar bäst. Under odlingssäsongen kupas jorden upp runt morötterna för att morotsnackarna inte ska bli gröna. Svenska morötter skördas ända in på våren.

Hur man odlar morötter?

Odlar du i pallkrage eller kruka använd Grönsaksjord. Morötterna ska sås på våren när jorden reder sig, d.v.s. när den torkat upp så att den går att gräva och kratta. När blasten vuxit upp cirka fem centimeter gallrar du bort plantor som står för tätt så att avståndet mellan plantorna blir 2-4 centimeter.

Hur stor är världens största morot?

Rekordet i världens tyngsta morot slogs 2014 av engelsmannen Peter Glazebrook, vars hemodlade morot vägde 9,1 kilo.

Var odlar man morötter?

Moroten är en populär rotfrukt som vi har tillgång till hela året och som kan odlas i hela landet. Flest odlingar finns i Skåne, Gotland, Halland, Västergötland och Östergötland. Morötter är en bra A-vitaminkälla.

Hur lång tid tar det innan morötterna kommer upp?

Sommarmorötter skördas när de är lagom stora och konsumeras ganska snart efter skörden. Om du odlar senare sorter (så kallade vintermorötter) skördas dessa sent på hösten. Dessa ska sedan förvaras svalt, helst i en jordkällare.

Hur odlas Minimorötter?

Växtplatsen bör vara solig och öppen, utan stora träd som skuggar eller konkurrerar om vatten och näring. Jorden där du ska odla morötter ska du gärna gödsla generöst, med stallgödsel. Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden blivit torr nog för att bearbeta.

Hur lång är världens längsta morot?

Visste du att världens längsta morot var 5,84 meter lång.

Hur stor är världens största pumpa?

Världsrekordet är från 2016 och hålls av belgaren Mathias Willemijns. Hans pumpa 1 190,5 kilo.

När tar man upp morötterna?

Sommarmorötter skördas när de är lagom stora och konsumeras ganska snart efter skörden. Om du odlar senare sorter (så kallade vintermorötter) skördas dessa sent på hösten. Dessa ska sedan förvaras svalt, helst i en jordkällare. Varva morötterna med sand i lådor eller hinkar.

Vilket land odlar mest morot?

Produktion

Nr Område Produktion (ton)
1 Kina 17 904 421
2 Uzbekistan 2 185 113
3 USA 1 497 670
4 Ryssland 1 408 348

Hur odlas moroten?

Vare sig du planterar i trädgården, pallkragen eller på balkongen så vill moroten ha en djup och mullrik sandjord att växa i, med ett pH-värde över 6,0. Plantagens ört- och grönsaksjord passar utmärkt för ändamålet. Sätt morotsfröna på ett djup om cirka 1 cm ner i jorden, och ett avstånd på cirka 4 cm mellan plantorna.

Share this post