Frågor

Vad exporterar Slovakien?

Vad exporterar Slovakien?

De viktigaste exportprodukterna är verkstadsprodukter, råvaror och bränslen, järn och stål, papper och papp. Svenska lastbilar (Volvo och Scania) har ett starkt fäste på den slovakiska marknaden.

Vad odlar man i Slovakien?

På grund av ett hårt klimat med kalla vintrar odlas tåliga grönsaker och växter såsom potatis, kål, lök och vitlök. Även om det inte växer i landet, importeras ris från andra länder. Andra grönsaker och frukter används likaså. Getost och andra ostsorter är en vanligt förekommande ingrediens i många maträtter.

Vilka naturresurser finns i Slovakien?

Slovakien har mindre tillgångar av flera mineraler, bl a järn, aluminium, koppar, kvicksilver, mangan, bly, zink, salt samt sten- och brunkol. Över hälften av energibehovet täcks av olja och naturgas, som främst importeras från Ryssland.

Vad arbetar man med i Slovakien?

Slovakiens största handelspartner är andra EU-länder och då främst Tyskland. De viktigaste exportvarorna är maskiner, fordon, transportutrustning, halvfabrikat och elektronik.

Vad ligger Slovakien?

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har ekonomin vuxit starkt, landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Vem bestämmer i Slovakien?

Statsskick. Slovakien är en parlamentarisk och demokratisk republik med en regeringschef – premiärministern – och en statschef – presidenten. Premiärministern har den egentliga verkställande makten, medan presidenten, som formellt förestår den verkställande makten, bara har mycket begränsade befogenheter.

Är Slovakien rikt?

Tack vare stora utländska investeringar inom industrin har den slovakiska ekonomin vuxit konstant sedan 1993, med undantag för krisåret 2009. Åren 1989–2012 steg bruttonationalprodukten (BNP) med 168 procent. Jordbrukets betydelse har minskat samtidigt som tjänstesektorn expanderat.

Är Slovakien fattigt?

Slovakien var tidigare en del av Tjeckoslovakien, och blev självständigt år 1993. Sedan dess har landet upplevt en betydande ekonomisk tillväxt men skillnaderna mellan rika och fattiga i landet har ökat.

Hur styrs Slovakien?

Parlamentarisk republikSlovakien / Statsskick

Share this post