Rekommendationer

Vad betyder kommersiell odling?

Vad betyder kommersiell odling?

Det krävs tillstånd för att odla eller importera GMO och för att använda GMO som foder eller livsmedel. Däremot behövs inte tillstånd för teknisk användning av GMO eller för import av bearbetade produkter, till exempel bomullstyg eller rapsolja.

Vad ska man odla tillsammans med kål?

Kål och dill är perfekta partners i trädgårdslandet eller pallkragen. Samtidigt som kålen stöttar upp den högväxta dillen, så är den starka dilldoften ett bra vapen mot kålfjärilens larver som förstör kålen. Dillens blommor lockar också till sig getingar som även håller larverna och andra skadedjur stången.

Vad kan man odla tillsammans?

Exempel på grönsaker jag tycker passar bra att odla tillsammans för att få fin skörd på begränsad yta är:

  1. Majs + sallat, låga brytbönor, rödbetor, tomater, squash eller pumpa.
  2. Sparris + sallat, rödbetor, persilja eller brytbönor.
  3. Potatis + solrosor.
  4. Sallat + purjolök, lök, gräslök,
  5. Kål + sallat.

Vad trivs med kål?

Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra. Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta.

Hur stor är åkern som morötterna odlas på?

Morötter kan odlas över hela landet och odlingsarealen är ganska precis 2 000 hektar fördelade på drygt 300 morotsodlare. En viktig förutsättning för morotsodling är att jorden är lucker så att morötterna blir långa och raka. Därför passar sand-, mjäla- eller mulljordar bäst.

Hur gallrar man morötter?

Morötterna ska sås på våren när jorden reder sig, d.v.s. när den torkat upp så att den går att gräva och kratta. När blasten vuxit upp cirka fem centimeter gallrar du bort plantor som står för tätt så att avståndet mellan plantorna blir 2-4 centimeter. Skörda morötterna efterhand som de växer sig kraftiga.

Hur länge kan morötter stå kvar i jorden?

Rotsakerna trivs i trädgårdslandet Täck istället med ett tjockt lager med halm för att kunna skörda färska morötter under hela vintern. Så länge marken inte fryser (och det gör den inte under ett skyddande täcke med halm) kan du enkelt skörda färska morötter ända fram i april.

Vad räknas som ekologisk Fokusareal?

Ekologiska fokusarealer är områden som ska förbättra situationen för både växter och djur. Du kan använda dessa för att gynna insekter som pollinerar dina grödor, andra nyttodjur, fåglar och vilt.

Share this post