Allmänning

Vad ar mahayana och theravada Vad ar skillnaden?

Vad är mahayana och theravada Vad är skillnaden?

Theravadas anhängare tror att nirvana är möjlig endast för munkar (eller ibland nunnor), medan mahayanas anhängare tror att alla människor kan nå nirvana. Vajrayana är en blandning av mahayanabuddhism och lokala folkliga traditioner.

Vad står mahayana?

Mahayana, den stora vagnen, är den absolut största riktningen inom buddhismen. Namnet syftar på att alla som vill kan få plats i den stora vagnen som leder till nirvana. Detta betyder att alla människor kan bli en buddha i det här livet, men det krävs i regel många återfödslar som mahayanabuddhist innan.

Vad menas med theravada?

Theravada (pali för ”skolan av de äldre munkarna”) är en inriktning inom buddhismen som utgår från lärdomarna i den theravadabuddhistiska palikanonen. Theravada är väldigt varierad, eftersom traditionen utvecklats under dess långa historia av interaktioner med olika kulturer och folkgrupper.

Vad är en Nunnas uppgift?

Oftast bor, ber, äter och arbetar man tillsammans. Man avger löften för en kortare eller längre tid och lovar att följa reglerna för klostret. I både kristna och buddhistiska kloster lovar munken eller nunnan, att leva i celibat. Det betyder att man inte gifter sig och inte har några sexuella relationer.

Vad gör man som nunna?

De bor i klostret, äter enkla måltider och klär sig i klosterdräkt. I ett kristet kloster lovar munkarna, att lyda klostrets abbot och nunnorna lovar att lyda klostrets abbedissa. I buddhistiska länder är det vanligt, att pojkar och ibland även flickor lever i kloster från åtta års ålder och några år framöver.

Vem var Buddha och vad gjorde han?

Buddhismen uppkom i nordöstra Indien på 400-talet f.Kr. Grundaren hette Siddharta Gautama (ca 490-410 f.Kr ), men fick så småningom titeln Buddha, som betyder ”den som vaknat upp och förstått tillvarons sanna natur”. Buddha är därav en titel, inte ett personnamn.

Vad gjorde Buddha när han blev upplyst?

I ett meditativt tillstånd under ett fikusträd blev han till slut en buddha – en upplyst – och nådde fram till nirvana, d.v.s. utslocknandet av begären och återfödelsens slut. Efter att ha nått upplysning förstod Siddharta, som hädanefter kallades Buddha, att han måste berätta vad han visste.

Vad är mahayana buddhism?

Mahayana, den stora vagnen, är den absolut största riktningen inom buddhismen. Namnet syftar på att alla som vill kan få plats i den stora vagnen som leder till nirvana.

Vad betyder mahayana och hinayana?

Hinayana, sanskrit och pali hînayâna, ”den mindre vagnen”, är ett mångtydigt begrepp inom buddhismen. Begreppet myntades av förespråkare för mahayana (”den stora vagnen”) för att referera till de inriktningar som inte tillhörde mahayana.

På vilket sätt påverkar västerlandet och buddhismen i Thailand varandra?

Vilket sätt tror du har haft störst betydelse? Buddhismen har nått västerlandet genom enskilda västerlänningar som av olika anledning (upptäcktsresor, krig m.m.) befunnit sig i buddhistiska områden. De har ibland fört med sig tankarna tillbaka till västerlandet.

Share this post