Ny

Var kommer morotter ifran?

Var kommer morötter ifrån?

Fakta om växten I Europa har vi odlat morötter i mer än 2000 år. Den första moroten kom från Afghanistan. Den var mörklila och grenig. Från början var moroten inte orange.

Hur kom moroten till Sverige?

I Sverige odlade man lila morötter från stenåldern och fram till 1700-talet, då den orange-röda moroten som utvecklats i Holland introducerades. Den blev snabbt populär eftersom den har en sötare smak och inte färgar av sig. I Sverige har folk ätit morötter i ungefär tusen år.

Hur odlas moroten?

Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden blivit torr nog för att bearbeta. Morotsfröna ska sås ca 1 cm djupt och avståndet mellan fröerna i raden bör vara ca 4-5 cm. Avståndet mellan raderna när man ska odla morötter ska hållas till ca 30 cm – då är det lätt att komma åt att rensa och skörda.

När dör en morot?

Moroten är en tvåårig ört inom familjen flockblommiga växter och kan bli nästan en meter hög. Den blommar med vita blommor under andra året och hela plantan dör efter frösättning.

Hur produceras morötter?

En viktig förutsättning för morotsodling är att jorden är lucker så att morötterna blir långa och raka. Därför passar sand-, mjäla- eller mulljordar bäst. Under odlingssäsongen kupas jorden upp runt morötterna för att morotsnackarna inte ska bli gröna. Svenska morötter skördas ända in på våren.

Hur lång tid tar det innan morötterna kommer upp?

Sommarmorötter skördas när de är lagom stora och konsumeras ganska snart efter skörden. Om du odlar senare sorter (så kallade vintermorötter) skördas dessa sent på hösten. Dessa ska sedan förvaras svalt, helst i en jordkällare.

När kom morötter till Sverige?

Morotens historia I Sverige odlade man lila morötter från stenåldern och fram till 1700-talet, då den orange-röda moroten som utvecklats i Holland introducerades. Den blev snabbt populär eftersom den har en sötare smak och inte färgar av sig. I Sverige har folk ätit morötter i ungefär tusen år.

Share this post