Rekommendationer

Maste det finnas ett anstallningsavtal?

Måste det finnas ett anställningsavtal?

Du som arbetsgivare måste alltid lämna skriftlig information om anställningsvillkoren senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta. Vanligast är att dessa villkor finns med i anställningsavtalet.

Anställningsavtalet behöver inte vara skriftligt, även muntligt avtal gäller. Men du måste skriftligt informera om villkor av väsentlig betydelse för anställningen. Det ska du göra senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta. Informationsplikten gäller inte för anställningar som är kortare än tre veckor.

Får man jobba utan kontrakt?

Lagen stadgar inget formkrav för ett anställningsavtal, vilket betyder att det även kan ingås muntligt. Ett muntligt avtal är juridiskt bindande för både arbetsgivaren och för dig som arbetstagare. När avtal anses ingångna regleras i avtalslagen, om ingenting annat anges.

När behövs anställningsavtal?

I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Man kan alltså avtala om en anställning både muntligt och skriftligt. Som arbetsgivare är du däremot skyldig att lämna skriftlig information om anställningsvillkoren.

Vad gäller vid uppsägning utan anställningsavtal?

Om du och din arbetsgivare inte har avtalat om någon uppsägningstid, gäller uppsägningstiden i det eventuella kollektivavtal du omfattas av. Om du inte omfattas av något kollektivavtal har du en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd, LAS.

Är anställningsavtal offentlig handling?

en kommun, är enligt utgångspunkten offentlig handling. När en offentlig handling ska lämnas ut ska dock en prövning ske och det kan hända att delar av handlingen då sekretessbeläggs. Detta gäller även anställningsavtal. Avtal som upprättas i privata företag är inte offentliga handlingar.

Vad gäller om man inte skrivit anställningsavtal?

Ett anställningsavtal måste inte vara skriftligt. De villkor som gäller för anställningen styrs då bl a av den muntliga överenskommelse som du träffat om att jobba i företaget. Du behöver inte acceptera några andra villkor i ett skriftligt kontrakt än vad ni tidigare kommit överens om i muntlig form.

Vad händer om man inte skriver på ett anställningsavtal?

En anställning kan ingås formlöst, det krävs alltså inget skriftligt för att bli giltigt utan det kan även ske muntligt. Avgörande är om parterna bundit sig till ett avtal. Avtalsbundenhet kan uppstå bla. genom att två parter uttrycker samstämmmiga viljeförklaringar utifrån 1 kap AvtL om anbud och accept.

Vad händer om man inte skriver på anställningsavtal?

Share this post