Allmänning

Ar lakemedel momsfritt?

Är läkemedel momsfritt?

Moms – Momsfria varor och tjänster Omsättningen av nästan alla varor och tjänster är momspliktig. Men det finns några undantag. Här följer några exempel på varor där omsättningen är momsfri: läkemedel som lämnas ut mot recept eller säljs till sjukhus.

Har du moms eller?

Kampanjen kick-startade med ett manifest i form av en helsidesannons i DN, SVD och GP. Genom att fråga ”har du moms eller?” kunde vi bilda vi opinion mot en onödig skatt, stärka banden till kunderna och driva trafik till apoteken.

Får man sälja receptfria läkemedel?

Du måste anmäla försäljning av vissa receptfria läkemedel till Läkemedelsverket innan du får påbörja försäljningen. Vill du sälja receptfria läkemedel ska du anmäla det till Läkemedelsverket. Har du flera försäljningsställen ska du anmäla samtliga försäljningsställen.

Vilka varor har inte moms?

Vissa branscher är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Får man sälja receptbelagd medicin?

− Behöver man ett receptbelagt läkemedel ska man kontakta läkare, och det är bara apotek som får sälja eller lämna ut det. Enligt Pernilla Lötberg, jurist på Läkemedelsverket, är det olagligt för andra än apotek att sälja receptbelagda läkemedel till privatpersoner. − Att sälja läkemedel är att bryta mot lagen.

Får man ge boende receptfria läkemedel?

Om receptfria läkemedel och/eller naturläkemedel används är det viktigt att sjuksköterska och läkare får veta detta. Det är viktigt på grund av att dosen av t. ex. smärtlindrande kan bli för hög om man både använder receptfria läkemedel och receptbelagda läkemedel.

Hur mycket är momsen på byggvaror?

Det är 25 procents moms på nästan alla varor och tjänster du säljer.

Hur räknar man ut 25 procent moms?

För att räkna ut priset med moms från priset utan moms så multiplicerar du helt enkelt priset utan moms med 1.06, 1.12 eller 1.25 – beroende på momssatsen. T. ex. ifall priset utan moms är 100kr, och momssatsen är 25%, så är priset med moms 100kr x 1.25 = 125kr.

Share this post