Populära

Vad ar en timmerstock?

Vad är en timmerstock?

En stock eller timmerstock är en avverkad trädstam eller sågtimmer. Sågtimmer avverkas av de flesta träslag, det vanligaste i Skandinavien är gran eller tall. Av lövträden är ek och björk vanligast.

När det gäller Vedvolymer använder man två begrepp fast mått och stjälpt mått Vad innebär begreppen?

Kubikmeter i fast mått på bark är vedvolymen med bark och med toppen borträknad. Ligger virket i en trave räknas luften bort med en bedömd fastmasseprocent. Kubikmeter stjälpt mått. Volymen av till exempel flis och spån som mäts i olika transportkärl eller högar och anger materialets yttre volym.

Vad menas med timmer?

Enligt nationalencyklopedin så är virke en bearbetad träråvara som kan vara avsett för bearbetas vidare. Enligt samma källa så är timmer en stock av rundvirke som är avsedd för förädling genom mekanisk bearbetning. Sågtimmer brukar mätas som m3 toppmätt medan massaved brukar säljas (och mätas) i m3f ub.

Vad betyder stocken?

Betydelse: Den nedre, tjockare, afhuggna delen af en trädstam.

Vad är Övergrovt timmer?

– Ta inte med övergrovt virke, max 70 cm! – Se upp för föroreningar och främmande material – ta inte med brovirke. En film från Biometria som beskriver hur man klassar massaved i de nya sortimenten Prima och Sekunda som gäller sedan 2019.

Vad betyder travat mått?

Kubikmeter travat (m3t) När man talar om travat mått avses, som regel, på bark. Frakt av timmer och massaved bedöms i travat mått. Man räknar då med en vedvolym % (fast volym) som beror på det travade virkets grovlek och trädslag. Lövträ har lägre fastvolym än barrträ.

Vad innebär fast mått?

Kubikmeter fast mått (fastkubikmeter) avser den verkliga volymen virke utan luft. Måttet kan vara med (m3fpb) eller utan bark (m3fub). Andra mått är kubikmeter travat virke (m3t), kubikmeter toppmätt (m3to), skogskubikmeter (m3sk) och kubikmeter stjälpt (m3s, som används för flis).

Är en Sparre?

sparre i ordbok från 1870 Betydelse: Lång, smal stödbjelke för tak.

Vad gör man av en stock?

Med virket följer bark och ur skogen tas också grenar och toppar, GROT, i form av skogsbränsle, vilket utnyttjas för energiproduktion. Av timmerstocken blir 31 procent sågverksflis, så kallad råflis, vid sågning av stocken till plank och brädor. Råflisen går till massaindustrin.

Share this post