Ny

Var finns Nilens kalla?

Var finns Nilens källa?

Victoriasjön i Uganda betraktas i allmänhet som Nilens främsta källa. Sjön har dock flera tillflöden av ansenlig längd från andra stora sjöar i Östafrikanska riftsystemet. Nilens mest avlägsna källflöde är Ruvyironzafloden i Burundi, en av Kageraflodens övre förgreningar.

Var kommer Nilens vatten ifrån?

Nilens lopp Floden fortsätter sedan genom träsklandet i södra Sudan, där avdunstningen är stark på grund av flodens tröga lopp genom hindrande vattenväxter. I Sudan kallas floden Vita Nilen. Vid Khartoum förenar den sig med den vattenrika Blå Nilen från Etiopien och därefter kallas floden endast Nilen…

I vilket land ligger Victoriasjön?

Victoriasjön eller Viktoriasjön (luganda: Nalubaale; Nyanza på flera språk, förr ibland Ukerewesjön) är den största av Afrikas stora sjöar. Sjön är belägen på en högslätt i den västra delen av östafrikanska gravsänkesystemet på gränsen mellan Tanzania, Uganda och Kenya.

Kan man dricka Nilens vatten?

Enligt en video bad en konsertbesökare Sherine Abd’ el-Wahab att sjunga sin låt ”Har du någonsin druckit från Nilen”. Hon svarar att vattnet bär parasiter, orsakar sjukdomen snäckfeber och att hon rekommenderar flaskvatten i stället.

Hur kunde böndernas stora skördar göra Egypten till ett rikt land?

Det var floden Nilens regelbundna översvämningar och möjlighet till transporter som utgjorde underlaget för det välstånd som kännetecknar det egyptiska riket. På floden fraktades allt från mat till sten för pyramidbyggen. Varje år svämmade Nilen över efter att det fallit häftiga regn i högländerna söderut i Afrika.

På vilka olika sätt hade befolkningen nytta av Nilen?

Nilen var också av avgörande betydelse för kommunikationerna i det forntida Egypten. De flesta byar låg nära floden och tempel som låg närmare öknen var sammanbundna med Nilen genom kanaler. De flesta delar av samhället gick alltså att nå sjövägen. Skulle man norrut följde man med strömmen.

Share this post