Allmänning

Vilka konsekvenser kan forsurning fa?

Vilka konsekvenser kan försurning få?

De största problemen med försurning är:

  • Skador på skogar och sjöar i kalkfattiga områden.
  • Försämrade förutsättningar för biologisk mångfald.
  • Förstörelse av byggnadsverk och kulturvärden.
  • Giftiga metaller frigörs från mark och sediment.

Vad händer om naturen blir försurad?

I kraftigt försurade vattendrag försvinner två tredjedelar av de bottenlevande arter som tidigare förekommit. Flodpärlmussla och flodkräfta är exempel på arter som tidigt påverkas vid en försurning, framför allt larver och juveniler är känsliga för låga pH-värden i vattnet.

Hur påverkas miljön av försurningen?

Försurningen påverkar växter och djur och bidrar till ökad korrosion, det vill säga att material vittrar sönder. Korrosionen drabbar till exempel fornlämningar och nedgrävda rörledningar. Även människans hälsa kan påverkas negativt, exempelvis av dricksvatten från försurade brunnar.

Vilket ämne i olja och kol bidrar till försurningen?

När man eldar fossila bränslen, som kol och olja, bildas svaveldioxid. När svaveldioxid möter syre- och vatten molekyler i atmosfären bildas svavelsyra, som är en mycket frätande syra. Svavelsyran faller ner med regn och hamnar på mark och i vatten och ger försurning.

Hur drabbas människor av försurning?

Vi människor påverkas av försurningen på flera sätt. Dels genom inandning av försurande ämnen, som svaveldioxid, kvävedioxid och små partiklar samt indirekt då markförsurningen bl. a. medför att giftiga metaller kommer i omlopp.

Varför uppstår surt regn?

Svavel från kol och olja ger surt regn Om rökgaserna inte renas sprids svaveldioxid till atmosfären där den omvandlas till svavelsyra, vilket sänker pH-värdet. I atmosfären kan de sura ämnena transporteras hundratals kilometer innan de når marken med nederbörd och vindar.

Vad får surt regn för konsekvenser?

Surt regn ändrar surheten i jorden, och surheten i färskvattnet i sjöar och vattendrag, vilket påverkar organismerna som lever där. När surt vatten faller till marken, frigörs aluminium och tungmetaller, som bly, ur jorden. De har negativa effekter på miljön, och är giftiga för levande organismer.

Hur påverkas vi människor av försurning?

Vad innebär försurning och vilka är orsakerna till försurning?

Försurning innebär att sura ämnen tillförs marker och vattendrag i högre takt än de bortförs och därmed höjer koncentrationen av vätejoner. I Sverige är den största källan till detta orsakad av människor genom förbränning av fossila bränslen. Kväveoxider och svaveldioxid är de två ämnena i avgaserna som försurar mest.

Hur skadar försurningen växterna?

ex strömstare som lever av bottenlevande insektslarver och utter som lever av fisk. Om marken försuras kan också växternas innehåll förändras, vilket kan leda till att djuren som äter växterna får för mycket eller för lite av vissa mineralämnen.

Share this post