Allmänning

Vad betyder apple?

Vad betyder äpple?

Ordet äpple är en synonym till apel och frukt och kan bland annat beskrivas som ”en rund, grön eller röd frukt med frisk, syrlig smak (från trädet Malus sylvestris eller domestica)”. Ordet används i uttrycket ”äpplet faller inte långt från trädet” som betyder ”barn liknar ofta sina föräldrar”.

Vilka äppelsorter importeras till Sverige?

Vi importerar Granny Smith från Europa, Nya Zeeland, Sydamerika, Sydafrika och USA. Medelstort till stort, runt ofta något tillplattat äpple med glatt skal. Färgen är kraftigt rödbrun med ljusa punkter. Fruktköttet är gulvitt, grovt och ganska mjukt och saftigt.

Var växer äpplena i Italien gåta?

I nordöstra Italien, i regionen kring staden Bolzano, finns ett av Europas mest prunkande odlingsområde. Här i Sydtyrolen odlas en tiondel av alla Europas äpplen.

Hur kom äpplen till Sverige?

Mycket senare, vid istidens slutskede för c:a 10 000 år sedan, började människor färdas genom området. De tog med sig de goda frukterna, och på så sätt kom så småningom de stora, söta äpplena, Malus domestica, till oss i västerlandet.

Äpplet förekommer i kulturen av nästan alla eurasiska folkgrupper. Den används som symbol för kärlek, sexualitet, fruktsamhet, livet allmänt, upplysning och rikedom.

Hur blir ett äpple till?

Om vi börjar med en blomma och dess pistill (hondelen av blomman) så finns det i pistillen ett fruktämne med ett eller flera fröämnen. När fröämnena befruktas stimuleras fruktämnet att utvecklas till frukt. Ibland kan dock frukt bildas utan att befruktning har skett – det förekommer t.

Vad heter äpplen?

Jonagold. Ett stort äpple med rödstrimmigt skal och gul bottenfärg. Är en korsning mellan sorterna Golden Delicious och Jonathan. Fruktköttet är gulvitt och smaken är friskt söt med aningen kryddig smak.

Vad innehåller gröna äpplen?

Gröna äpplen har en karaktäristiskt syrlig smak och består mestadels av vatten. Därför är de perfekta för att avgifta och balansera vätskebalansen i kroppen. Vidare har gröna äpplen även betydande mängder kostfibrer, aminosyror, vitaminer och mineraler.

https://www.youtube.com/watch?v=4LOzJ6hUWZk

Share this post