Ny

Vad innebar den nya avfallsforordningen?

Vad innebär den nya avfallsförordningen?

Förbud mot att förbränna separat insamlat avfall Medlemsländerna ska säkerställa att avfall som samlats in separat för att förberedas för återanvändning och materialåtervinning inte direkt går till förbränning eller deponeras. Detta krav implementeras genom 3 kap. 19 § avfallsförordningen (2020:614).

När blir något ett avfall?

Avfallsbegreppet har en vid tillämpning. Med avfall menas alla föremål eller ämnen som innehavaren vill göra sig av med eller är skyldig att göra sig av med.

När blir avfall en produkt?

En producent definieras i detta sammanhang som: den innehavare som överför till exempel metallskrot till en annan innehavare för första gången efter det att metallskrotet har upphört att vara avfall. Bestämmelserna gäller även den som importerar motsvarande material till EU.

Vad krävs enligt avfallsförordningen?

2 § /Träder i kraft I:2022-01-01/ Kommunen ska tillhandahålla ett system med lättillgängliga insamlingsplatser för att samla in utsorterat returpapper från den som innehar sådant. Förordning (2020:1302).

Vad är farligt avfall lista?

MATERIAL- OCH SORTERINGSGUIDE

  • Alkalisk avfettning, emballerad.
  • Batterier, litium.
  • Biologiskt riskavfall.
  • Cytostatika / Antibiotika.
  • Ljuskällor.
  • Lysrör.
  • Lågenergilampor.
  • Lågkalori, värmevärde <20MJ/kg, emb.

Vad är mellanlagring?

Om du lagrar avfall som kommer från andra verksamheter än din egen är det mellanlagring. Mellanlagring innebär också att avfallet inte bearbetas innan det skickas vidare. Avfallet får lagras högst ett eller tre år vid mellanlagring beroende på hur avfallet ska tas omhand efteråt.

När blir ett avfall ett avfall?

Vad är icke farligt avfall?

Obehandlat trä som inte heller är förorenat och som inte ska vara farligt avfall klassificeras med kod 17 02 01 och plast som inte innehåller farliga ämnen och som är icke farligt avfall klassificeras med koden 17 02 03.

Var slänger man farligt avfall?

Här lämnar du farligt avfall Det farliga avfallet lämnar du i en samlare, på en miljöstation, en återvinningscentral eller till Farligt avfall-bilen. Det finns miljöstationer öppna för allmänheten i flera av Grefab:s fritidsbåtshamnar.

Share this post