Populära

Vad innebar lantagare?

Vad innebär låntagare?

En låntagare är en person eller ett företag som tecknar ett lån hos en kreditgivare eller bank. I tekniska termer kallas låntagaren för gäldenär. Den som lånar ut pengarna kallas borgenär eller fordringsägare. När du blir låntagare får du en skuld att betala igen till långivaren.

Vad gäller när man går i borgen för någon?

Vad är en borgenär? Borgenär eller fordringsägare är den part som har en ekonomisk fordran på en annan part. Motparten, alltså den som är skyldig borgenären pengar, kallas gäldenär. När du lånar pengar av banken är det banken som är borgenär.

Vad är en medsökande?

Det flesta lånar tillsammans och är medsökande med sin sambo eller partner. Det blir även allt vanligare att som förälder vara medsökande till sitt barn för att hjälpa det att flytta hemifrån. I alla dessa fall ansöker ni om lån tillsammans, vilket kallas att man är medsökande.

Vad är en borgenär?

Den som tecknar borgen, det vill säga går i borgen för någon annan, kallas för borgensman. En borgensman förbinder sig att betala räntor och amorteringar på ett lån om inte låntagaren själv betalar. Den som lånar ut pengar kallas för borgenär. Den som lånar pengar kallas gäldenär.

Kan två personer stå på ett lån?

När du ansöker om lån tillsammans med en medsökande innebär det att ni är två som ansöker om lånet, huvudsökande och medsökande. Båda två kommer tillsammans att bedömas av banken utifrån betalningsförmåga (sett till inkomst och övriga tillgångar) samt kreditvärdighet.

Varför kontantinsats?

Det gör att banken som lånar ut pengarna till dig inte behöver ta så stor risk. Kan du inte betala tillbaka ditt lån tillfaller bostaden banken. Enlig lag får man bara låna upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % ska finansieras av pengar du har sparat undan.

Share this post