Allmänning

Maste man blocka?

Måste man blocka?

När du har stickat och virkat färdigt något som ska ha en särskild form, som ett par strumpor, en tröja eller sjal, ska du ”blocka” eller våtspänna stickningen eller virkningen.

Hur länge ska man blocka?

Våt blockning: Blötlägg plagget med varmt vatten och låt det ligga i 15 minuter – du kan tillsätta lite sköljmedel om du vill. Skölj med kallt vatten. Använd handdukar och rulla in plagget för att torka det lite. Spänn ut plagget med knappnålar på en kuddformad yta tills du får måtten som anges i mönstret.

Hur masserar man bindväv?

Det finns olika sätt att massera bindväv. En typ är att man drar med fingertopparna över kroppens reflexzoner, isär den strama bindväven så att trådarna går sönder längs kanten på ben, muskler och organ där bindvävshinnor fäster.

Varför ska man blocka?

Varför ska man då blocka? Det fina med blockningen är att man kan ändra på formen på ett projekt. Låta en tröja bli lite bredare. Ni ser också tröjan Skyskrapa (mönster av Madelene Linderstam) som var lite smal under stickningen men hade lite stretch i sig så den gick att dra ut på bredden vid blockning.

Hur blockar man virkning?

Vägledning till blockning Börja med att lägga det du ska blocka på blockningsmattan (se till att blockningsmattorna är stora nog att hela arbetet får plats på dem) – sträck det eventuellt en aning innan, så du har en förnimmelse av hur stort areal av blockningsmattor du behöver.

Vad menas med Blockning?

Blockning är en metod som används till bl. a virkade/stickade filtar, sjalar eller halsdukar. Blockning ger dig möjlighet för att forma ditt stickade/virkade projekt. Det är speciellt en bra metod om du har virkat/stickat en sjal med hålmönster, då blockningen medverkar till att tydliggöra mönstret.

Hur tänjer man på ett bra sätt?

För att få effekt måste man stretcha en muskel minst 30 sekunder, och gärna upprepa flera gånger. Så 15–20 sekunders stretch per muskel är egentligen bortkastad tid. – Om man tycker det är skönt att stretcha efter ett pass ska man absolut göra det. Det har för många en avslappnande effekt att varva ner lite.

Varför blocka stickning?

Hur blir man bra på att sticka?

Bäst är att ta ett steg i taget. Vad du än tänkt att sticka måste du alltid börja med att lägga upp maskor, att göra en ögla först är lättast tycker många. Börja sedan att träna på att sticka räta och aviga maskor. Du kommer ganska långt genom att bara kunna detta.

Vad menas med blocka?

Att blocka någon innebär att man hindrar den personen från att skicka meddelanden. Här försöker Tobias Karlsson och Mattias Zachrisson blocka Polens Bartosz Jurecki. Det är sjukt mycket uppmärksamhet och så mycket ståhej och jag är så glad över att jag på allvar kan blocka mycket av det.

Hur gör man en stickad tröja?

3) Öka såhär, börja 1 maska innan 1:a märktråden: Gör 1 omslag om höger sticka. 4) Sticka 2 maskor räta (märktråden sitter mellan dessa maskor), gör 1 nytt omslag om höger sticka. 5) Nu är det 1 ökning (omslag) framför märktråden och 1 ökning (omslag) efter märktråden.

Hur ska man tvätta stickade tröjor?

Använd endast lite tvättmedel för ull (det ska vara utan enzymer och optiskt blekmedel). Använd ALDRIG sköljmedel (sköljmedel gör att ullfibrerna blir så mjuka att de glider från varandra och plagget växer). Tvätta alltid separat i rikligt med vatten. Lägg ALDRIG plagget i blöt!

Hur blocka en sjal?

Lägg sjalen i ljummet vatten till det är genomvått. Pressa försiktigt ur vattnet ur sjalen – inte vrid! Sjalen ska vara lite fuktig när den placeras på en matta eller madrass. Sträck därefter ut till önskad form och fäst kanten med knappnålar.

Vad är lättast att börja sticka?

Kom igång på ett bra sätt. När man är helt ny i garnvärlden är det nog bäst att börja med 4 mm, 4,5 mm eller 5 mm stickor. Stickorna är lätta at hantera, maskorna är ganska stora vilket gör det lite lättare att se vad man gör, och sist men inte minst, det går snabbt och man känner att man kommer någon vart.

Share this post