Blogga

Vad ar Rwanda kant for?

Vad är Rwanda känt för?

1994 ägde ett omfattande folkmord rum i den centralafrikanska staten Rwanda. Cirka en miljon människor mördades och över två miljoner flydde. Människor ur den folkgrupp som kallas tutsier mördades av människor som tillhör folkgruppen som kallas hutuer.

Varför agerade inte FN i Rwanda?

Rwanda. Dallaires studie av FN:s inblandning i Rwanda 1994 resulterar i att Dallaire menar att FN hade kunnat stoppa folkmordet om man hade utgått från rapporterna som FN-styrkorna gjorde. Men att FN agerade på tok för sent istället för att agera när den första rapporten kom in till säkerhetsrådet.

Hur ser Rwandas historiska bakgrund som koloni ut?

1895 blev Rwanda en tysk koloni som en del av Tyska Östafrika. Efter Tysklands nederlag i första världskriget övertog Belgien kolonin. Under belgiskt styre fick minoritetsfolket tutsi ledande poster och utbildning. Majoritetsfolket hutu blev förtryckta och utnyttjades som billig arbetskraft vilket ledde till missnöje.

Hur löstes konflikten i Rwanda?

Folkmordet 1994 Detta bekräftades bland andra av dåvarande ledaren för FN:s fredsbevarande styrkor i Rwanda, den kanadensiske generalen Roméo Dallaire, som försökte påkalla sina överordnades uppmärksamhet, dock utan resultat. Den 6 april 1994 dödades Rwandas hutupresident, Juvénal Habyarimana, när hans plan sköts ner.

Vad gör FN i Rwanda?

Den 21 april fattade FN:s säkerhetsråd beslutet att minska ner UNAMIR-styrkan från 2500 till 270. I maj, när det inte längre gick att förneka att ett folkmord ägde rum, beslutade FN att åter öka styrkan, nu till 5500 soldater, men den försenades på grund av byråkratiska problem och oenighet kring småsaker.

Hur agerar FN?

FN upprätthåller den internationella freden och säkerheten bland annat genom: förebyggande diplomati och medling; fredsbevarande; fredsbyggande; bekämpning av terrorism och nedrustning. FN har således genom åren bidragit till att lösa av tvister mellan nationer, minska spänningar, förebygga konflikter och strider.

Vilka andra konsekvenser kan vi se efter folkmordet i Rwanda?

Våldet spred sig snabbt till hela landet och inom loppet av endast 100 dagar, fram till mitten av juli 1994, beräknar man att över en miljon människor hade dödats. Förutom dödandet har folkmordet i Rwanda också blivit känt för vidden av sexuella övergrepp och våldtäkt som användes som del av förnedringen av offren.

Share this post