Ny

Vad ar orsakerna till 9 11?

Vad är orsakerna till 9 11?

Introduktion. Al-Qaida har stått bakom flera stora terrorattentat, bland annat attacken mot World Trade Center i New York, USA den 11 september 2001. Angreppet utlöste USA:s ”globala krig mot terror”, som skulle besegra al-Qaida genom att kriga mot flera länder.

Vad var al-Qaida?

Usama bin Ladin finansierade till viss del verksamheten själv men mujaheddin fick även bidrag från islamistiska länder och USA. Al-Qaida har sin religiösa grund i Wahhabi-rörelsen och det slutgiltiga målet för al-Qaida är att införa denna variant av politisk islam i hela den islamiska världen.

Vad hände efter 911?

Iraks störtade diktator, Saddam Hussein, tillfångatas av amerikanska soldater strax utanför Tikrit, Irak. Terrorattackerna mot västvärlden fortsatte även efter den 11 september 2001. I juli 2005 sprängs tre tunnelbanetåg i centrala London och en drygt timme senare exploderar ännu en bomb på en buss i staden.

När var 9 11 svensk tid?

Klockan 08.46 på morgonen den elfte september 2001 (enligt amerikansk datumskrivning 9/11) störtar ett flygplan in i ett av New Yorks högsta byggnader. Det visar sig snart att händelsen var en av flera terrorattacker. Under de kommande timmarna dödas nästan 3000 människor.

Hur reagerade Sverige på 9 11?

Tio år har gått sedan terrordåden i USA den 11 september 2001. Händelserna då, och senare terrordåd som i Madrid och London, har medverkat till nya lagar och regelverk mot terrorism internationellt och nationellt. Det påverkade svensk säkerhetspolitik och synen på övervakning.

Vad är skillnaden mellan IS och al-Qaida?

Introduktion. Den islamiska staten (IS), som också kallas ISIL, ISIS eller DAESH, definierar sig som sunnimuslimsk och var tidigare en del av terrornätverket al-Qaida . IS har fått möjlighet att snabbt växa som grupp på grund av den instabila politiska situationen i Irak och Syrien.

Vad hände med al-Qaida efter 2001 existerar terrororganisationen fortfarande?

ANNONS. Al-Qaida fungerar idag som ett nätverk av olika terrororganisationer och terroristceller som delar samma ideologi.

Vilken veckodag var 911?

11 september-attackerna eller 9/11 (nine-eleven) var en serie samordnade terroristattacker genomförda av den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001.

Share this post