Populära

Hur forbattra insulinresistens?

Hur förbättra insulinresistens?

I en liten undersökning har forskare från universitet i Michigan, USA, visat att kroppens känslighet för insulin ökade med mer än 30 procent efter tre måltider inom 24 timmar med lågt innehåll av kolhydrater.

Varför utvecklas insulinresistens?

Många människor har högre insulinproduktion än normalt innan de blir sjuka i typ 2-diabetes. En viktig bidragande faktor till utvecklingen av insulinresistens är fetma (särskilt bukfetma) som orsakar ökad förekomst av olika kemiska faktorer, till exempel FFA (fria fettsyror).

Är jag Insulinkänslig?

Den går ut på att insulin och sockerlösning ges med infusion för att mäta insulinkänsligheten i kroppen genom att se hur mycket socker kroppen tar upp vid en viss insulinkoncentration. Vid studiens början hade männen med diabetes omkring 36 procent lägre insulinkänslighet än icke-diabetiker.

Vad händer i kroppen vid insulinresistens?

Insulinresistens är ett tillstånd när kroppens celler inte lyckas tillgodogöra sig insulin, varvid symtom uppkommer som påminner om insulinbrist trots normala eller höga nivåer insulin i blodet. Med insulinresistens ökar risken för att utveckla diabetes typ 2, metabola syndromet, och hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad påverkar insulinkänslighet?

En viktig faktor för nedsatt insulinkänslighet är om man haft ett föregående blodsockerfall (hypoglykemi), vilken resulterar i att kroppen insöndrar hormoner som motverkar insulinets effekt. Detta innebär att en oförändrad dos efter ett blodsockerfall får sämre effekt.

Metformin

  1. Tillhör gruppen biguanider.
  2. Effekten av metformin på insulinresistensen är relativt svag (cirka 20 % förbättring).
  3. Lämpar sig väl för behandling av överviktiga patienter med typ 2 diabetes och är som monoterapi förstahandsval i denna patientgrupp (ges ibland även som adjuvans vid typ 1 diabetes med övervikt)

Share this post