Rekommendationer

Nar borjade barnbidraget betalas ut?

När började barnbidraget betalas ut?

Sverige införde ett inkomstprövat barnbidrag år 1937. 1948 infördes ett s.k. allmänt barnbidrag som kom alla barn i landet till del. Det har nu gått 60 år sedan dess. Därför är det hög tid att ompröva detta bidrag som alla barnfamiljer oavsett inkomster får ta del av.

Varför infördes flerbarnstillägg?

Flerbarnstillägg är ett extra ekonomiskt stöd för barnfamiljer med flera barn. Flerbarnstillägg har förekommit i omgångar. Det infördes första gången från och med 1 januari 1982, då med ett fjärdedels barnbidrag per år till familjer med tre barn och med ytterligare ett halvt barnbidrag för varje ytterligare barn).

Hur och varför kom barnbidrag?

I Sverige så lanserades den första varianten av barnbidrag år 1937. Det var då ett inkomstbaserat bidrag och förslaget till detta kom från Socialdemokratiskt håll. Syfte var att med detta bidrag stötta bättre behövande mödrar, exempelvis änkor och handikappade.

Hur mycket var det första barnbidraget?

År 1937 infördes ett behovsprövat barnbidrag men det ersattes år 1947 med ett allmänt barnbidrag. Det allmänna barnbidraget var 260 kronor per barn och år (motsvarande 4 560 kronor år 2008). Idag uppgår det allmänna barnbidraget till 1 250 kronor per månad för alla barn upp till 16 år.

När infördes flerbarnstillägg?

Det allmänna barnbidraget utgår dels som barnbidrag till alla barn under 16 år, dels som ett flerbarnstillägg till barn i familjer med 3 eller flera barn. Flerbarnstillägget infördes 1982 och uppgick då till 125 miljoner kronor. Budgetåret 1993/94 beräknas flerbarnstillägget uppgå till knappt 1,3 miljarder kronor.

Vilka får flerbarnstillägg?

Vem kan få flerbarnstillägg? Du får automatiskt flerbarnstillägg om du får barnbidrag eller studiebidrag för två barn eller fler. Du behåller flerbarnstillägget även efter att ett barn har fyllt 18 år och får studiebidraget utbetalt till sig själv.

Share this post