Ny

Vilka bakterier orsakar pneumoni?

Vilka bakterier orsakar pneumoni?

Långvarig hosta och/eller feber. Nattsvettningar. Vid samhällsförvärvad pneumoni dominerar Streptococcus pneumoniae (pneumokocker) som etiologiskt agens. I öppen vård är även Mycoplasma pneumoniae vanligt förekommande, inte minst hos unga människor.

Kan pneumoni smitta?

Lunginflammation eller pneumoni är en infektion i lungvävnaden i en eller båda lungorna. Infektionen orsakas av mikroorganismer, oftast av bakterier eller virus som smittat via inandningsluften.

Måste man ha feber vid lunginflammation?

Vissa får till exempel snabbt hög feber och frossa, medan andra bara har en mindre temperaturhöjning. Äldre personer har ibland lunginflammation utan feber eller hosta – då kan ett nedsatt allmäntillstånd eller förvirring och snabb andning vara de enda symptomen på lunginflammation.

Hur får man pneumoni?

Lunginflammation (pneumoni) börjar vanligtvis med att man får en vanlig förkylning med hosta, feber och ont i halsen som förvärras efter några dagar. Tecken på pneumoni kan vara smärta när man andas in, smärta i bröstet, eller del av bröstet, ofta i kombination med hosta och att man blir andfådd.

Kan man ha lunginflammation utan hög feber?

Feber är dock lite svårfångat och varierar bland annat mellan individer, kön, tid på dygnet och ålder. Man vet att äldre människor får lägre normaltemperatur och därför kan ha en allvarlig infektion som en lunginflammation utan att ha feber.

Hur smittar Streptococcus pneumoniae?

Smittvägar. Eftersom barn i förskoleåldern ofta är snuviga och infekterade också med andra bakterier och virus sker den mesta smittspridningen av pneumokocker mellan och från dessa. Framför allt sker detta i förskolemiljöer. Individer som nyligen ätit antibiotika smittas lättare av penicillinresistenta pneumokocker.

Virus sprids ofta genom hostningar och nysningar De flesta virus sprids genom luften när den som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Hostningar och nysningar ger en dusch av droppar som innehåller viruset. Du kan bli smittad om du får i dig dropparna. Dropparna kan hamna på föremål som du sedan kan bli smittad av.

Share this post