Allmänning

Vad hander om man har forstorad mjalte?

Vad händer om man har förstorad mjälte?

Mjälten är ett knytnävsstort organ, beläget i bukhålans övre vänstra del. Dess viktigaste uppgift är att bryta ned förbrukade röda blodkroppar. Mjälten deltar också i kroppens försvar mot infektioner. Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t.

En förstorad mjälte kan också lätt brista vid olycksfall, varvid en livshotande inre blödning uppkommer. Vid sådana tillstånd kan man avlägsna mjälten eftersom den inte är ett livsviktigt organ. Mjältens funktion övertas därefter av levern och lymfkörtlarna.

Kan man känna svullen mjälte?

Levern och mjälten kan svullna Det ger oftast inga symtom, men en del kan få gula ögonvitor. Det är också vanligt att mjälten svullnar. Mjälten sitter under de nedersta revbenen på vänster sida. Att mjälten svullnar brukar inte kännas någonting.

Kan man få en svullnad av mjälten?

En liten eller måttlig förstoring eller svullnad av mjälten kan man få av vissa infektionssjukdomar och också om man har någon leversjukdom. Ett exempel på en ganska vanlig sjukdom som ofta ger en viss svullnad av mjälten är körtelfeber. Denna svullnad är oftast ofarlig, men kan i sällsynta fall leda till att mjälten brister.

Kan mjälten bortopereras utan problem?

Mjälten kan ofta bortopereras utan problem. Mjälten fungerar som ett filter i blodomloppet. Den renar blodet från avfall och skadade blodceller. Man kan säga att mjälten är ett slags lymfknuta i blodbanan istället för i lymfbanan.

När sitter mjälten i buken?

Mjälten sitter till vänster i buken, strax framför den vänstra njuren. Den sitter alltså i mellangärdet, strax under revbensbågen. Den tar hand om, och bryter ned gamla blodkroppar och tillverkar även en typ av vita blodkroppar som vi behöver för vårt immunförsvar.

Share this post