Allmänning

Vilka halsofordelar har religion?

Vilka hälsofördelar har religion?

Religion kan påverka hälsan på många sätt Man kan tänka sig både positiva och negativa effekter av religiös påverkan på hälsa. Bland de positiva: mindre konsumtion av cigaretter, alkohol och droger samt sinnesro genom att se världen som sammanhängande och livet som en del av en större plan.

Måste man be när man är sjuk islam?

(Al-Shahri & Al-Khenaizan, 2005) Den sjuka behöver inte delta i bönen men kan även göra det liggande eller sittande (Lawrence & Rozmus, 2001). Medicinering och läkemedel Medicinering för att behandla den sjuka är tillåtet men det är förbjudet att använda läke- medel som innehåller alkohol, gelatin eller gris.

Hur ser islam på funktionsnedsättning?

Inom islam finns denna tanke fortfarande kvar på många håll. Även bland religiösa människor i västvärlden, särskilt fundamentalistiska grupper, är förklaringen på handikapp som en straffdom från Gud, trots allt en realitet.

Vad är nackdelar med religion?

Men det är också viktigt att förstå den religiösa övertygelsens avigsidor och vilka risker som finns med religiös fanatism. Religion kan också vara destruktiv och exkluderande och skapa fientlighet mellan individer och grupper.

Vad är religion och livsåskådning?

Med livsåskådning menas olika sätt att se på livet. Det är givetvis inte bara religiösa människor som funderar över livsfrågor och grubblar över hur man egentligen ska leva för att det ska kännas rätt. Många människor har en utvecklad livsåskådning utan att vara troende.

Vad säger islam om sjukdom?

Enligt den muslimska läran sker ingenting utan Guds vilja, detta inkluderar friskhet och sjukdom. För en muslim är det bara Gud som kan bota (Ahmadi, 2008). Sjukdom, lidande och död anses vara en del av livet och en prövning från Allah.

Vad kan vara viktigt att tänka på i vården av döende muslimer?

I det palliativa slutskedet är det viktigt att någon närstående läser ur Koranen för den sjuke. Efter döden bör kroppen tvättas Page 6 3 tre gånger på ett speciellt sätt och därefter kläs den döde med ett vitt tyg. Detta bör göras av den avlidnes närstående. Begravningen bör ske så snart som möjligt (11).

Hur kan den kulturella bakgrunden påverka en persons livsåskådning?

Kulturella värden ses som grunder för den transkulturella omvårdnaden eftersom de har ett stort inflytande på det mänskliga beteendet, tänkandet och sättet att handla. Att upptäcka och förstå kulturella värden i en grupp är av stor vikt då dessa faktorer påverkar patientens reaktion i mötet med främlingar.

Share this post