Allmänning

Vad ar mangfald och varfor ar det viktigt?

Vad är mångfald och varför är det viktigt?

Med mångfald menas ofta olikheter när det gäller kön, social tillhörighet, etnisk och kulturell bakgrund, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning med mera. Mångfald i arbetslivet handlar främst om att utnyttja många olika erfarenheter och kunskaper på arbetsmarknaden.

Vilka aspekter ska gälla när det gäller mångfald?

kontext, bransch eller företagsstorlek. Sammantaget kan litteraturen inte peka ut någon tydlig riktning på ett samband mellan mångfald och tillväxt, utan indikerar att det är andra aspekter än t. ex. kön, ålder och bakgrund som bäst förklarar företags och gruppers prestation.

Varför vill man ha mångfald?

Mångfald handlar inte bara om hur människor uppfattar sig själva, utan hur de uppfattar andra. Dessa uppfattningar kan påverka deras interaktioner med andra anställda. Olikheter gör det möjligt för varje anställd att bidra med sina unika erfarenheter till arbetsplatsen och kan påverka ett företags tillväxt positivt.

Varför arbeta med mångfald?

Företag som arbetar framgångsrikt med mångfald och inkludering har oftare högre ekonomisk avkastning. Mer mångfald ger fler perspektiv, som leder till nya tjänster, produkter och kundgrupper. Mer inkludering skapar större motivation, produktivitet och lägre sjukfrånvaro bland de anställda.

Hur arbetar vi med inkludering?

Både den enskilde elevens lärande och gruppens gemensamma lärandeprocess är grunden för den inkluderande undervisningen. Lärarna tycks värna om det kollektiva lärandet. De vill undvika parallella spår där det görs en huvudplanering för klassen, samtidigt som särskilda insatser planeras för enskilda elever.

På vilket sätt berikar kulturen mångfalden i samhället?

Sammanfattningsvis är det inget tomt politiskt slagord, utan ett faktum, att mångfald berikar samhället. Men mångfalden berikar först när rätt förutsättningar råder. Utmaningen är stor för fotbollslag, företag och skolor att skapa rätt miljö för att mångfaldens fördelar ska kunna realiseras fullt ut.

Vad är ett mångfaldsperspektiv?

Att ha ett mångfaldsperspektiv innebär att se skillnader som positiva resurser.

Hur arbetar företag med mångfald?

Allt fler företag väljer att satsa på mångfald och inkludering genom att tillsätta tjänster på området. Alltifrån språk, värdegrund, kommunikation, bemötande och tillgänglighet spelar stor roll för mångfaldsperspektivet.

Share this post