Rekommendationer

Vad ar samverkan i socialt arbete?

Vad är samverkan i socialt arbete?

Samverkan är en viktig del av socialtjänstens arbete för att ge barn och unga stöd utifrån en helhetssyn på deras situation och behov. Samverkan kan behövas i alla delar av socialtjänstens arbete med barn som riskerar att fara illa, deras föräldrar och andra närstående.

När samverkan inte fungerar?

Det finns chefer som har svårare att samverka än andra – och även medarbetare som har orealistiska förväntningar på samverkan. – Man måste vara beredd på att det inte alltid funkar. Om man ser att samverkan inte fungerar på ett bra sätt pratar vi om vad som gick fel, säger Marcus Jönsson.

Vilka yrkesgrupper från de olika verksamheterna kan samverka när det gäller barn med olika funktionsnedsättningar?

Några yrkesgrupper som kan vara med i arbetet är exempelvis: sjuksköterska, socialsekreterare, fysioterapeut, läkare, tandläkare, logoped, arbetsterapeut, specialpedagog, kurator och psykolog. I vissa fall deltar också arbetsförmedlare och försäkringstjänstemän.

Vad ska samverkas?

Samverkan innebär att arbetsgivare och arbetstagare arbetar tillsammans för att få en god arbetsmiljö och väl fungerande verksamhet. Det är också ett sätt att skapa delaktighet och inflytande för medarbetare och fackliga organisationer.

Vilka kan påföljderna straffen bli om man bryter mot AmL?

Påföljderna för arbetsmiljöbrott ligger mellan böter och fängelse i sex år beroende på vilket brott det gäller och hur omständigheterna sett ut.

Vad är Begåvningsmässig funktionsnedsättning?

För personer med begåvningsmässiga funktionsnedsättningar Vård- och omsorgspersonal ska genom sitt bemötande och sin kompetens inte bara stödja och vårda utan även möjliggöra en utveckling till så stor självständighet som möjligt. En förutsättning för detta är engagerad personal med ett professionellt förhållningssätt.

Vad innebär samverka?

Samverkan är något som sker inom och mellan olika enheter, myndigheter och samhällsaktörer. Det kan till exempel handla om aktivt utbyte av information eller att planera gemensamma aktiviteter. Samarbete är ett gemensamt bedrivet arbete som gäller en avgränsad uppgift..

Vad ska tas upp på samverkan?

För en väl fungerande samverkan behövs vissa strukturer och viss formalia. Dessa delar ser olika ut för APT respektive samverkansgrupp. I samverkansgrupp bereder parterna gemensamt ärenden som rör verksamheten, dess utveckling och arbetsmiljön inför beslut respektive vid uppföljning av verksamheten.

Share this post