Blogga

Vad ar obestandsratt for fysiska personer?

Vad är obeståndsrätt för fysiska personer?

Insolvensrätt, även kallat för obeståndsrätt, är det rättsområde som handlar om när fysiska och juridiska personer inte längre kan betala sina skulder och problemet inte bara är tillfälligt. Detta kallas för att personen är på obestånd.

Vilka lagar reglerar obeståndsrätt?

Några av de viktigaste lagarna inom insolvens/obeståndsrätten

  • Konkurslag (1987:672)
  • Lag (1996:764) om företagsrekonstruktion.
  • Utsökningsbalk (1981:774)
  • Skuldsaneringslag (216:675)

Obeståndsrätt är det rättsområde som handlar om när fysiska och juridiska personer är oförmögna att reglera sina skulder. Rättsreglerna inom obeståndsrätten reglerar frågor som – Hur ska en borgenär få betalt från en person eller företag som är i obestånd?

När ska ett aktiebolag försättas i konkurs?

Ett beslut om konkurs fattas av tingsrätten på den ort där företaget har sitt registrerade säte. Ett aktiebolag ska försättas i konkurs om det inte kan betala sina skulder och att betalningsproblemen inte endast är tillfälliga.

Vem kan ansöka om konkurs?

Vem kan ansöka om konkurs? Dessa kan ansöka om konkurs: en borgenär (en person eller ett företag som aktiebolaget har en skuld till kallas för borgenär). Ansökan görs till tingsrätten som tar upp frågan om konkurs.

Kan en gäldenär försättas i konkurs?

Konkurs. Om en gäldenär är på obestånd kan han försättas i konkurs av en konkursdomstol (skifterett). Om gäldenären är under rekonstruktionsbehandling ska ansökan om konkurs vilandeförklaras. Gäldenärem får inte flytta utan att underrätta skifteretten som även kan förbjuda honom att flytta och även spärra hans post.

Vad är en konkurs på engelska?

En konkurs, på engelska bankruptcy, innebär att ett företag som är insolvent och inte kan betala sina skulder under en längre period avvecklas och att dess tillgångar realiseras för att betala företagets skulder. Konkursen innebär att tillgångarna tas i anspråk och används för att betala av skulderna till den skuldsattes borgenärer.

Share this post