Blogga

Vad ar ett fornfynd?

Vad är ett fornfynd?

Enligt kulturmiljölagen är fornfynd ett föremål från förhistoriska eller äldre tider som saknar ägare när de påträffas.

Vad gör man om man hittar en fornlämning?

Den som hittar ett fornfynd är i vissa fall skyldig att rapportera det till Länsstyrelsen eller till Polisen. Det är sedan Riksantikvarieämbetet som beslutar om staten ska lösa in fornfyndet och i så fall vilken ersättning och hittelön upphittaren får.

Vem äger fornfynd?

Kulturminneslagen innehåller bestämmelser för hur fornfynd ska hanteras. Ett fornfynd är ett föremål som är hittat i jorden, som saknar ägare och är äldre än hundra år. I vissa fall kan fyndet omfattas av hembudsplikten, då är upphittaren skyldig att erbjuda staten att mot skälig betalning köpa det.

Kan ge fornfynd korsord?

Residuum

  • Residuum.
  • Allt om oss.

När ska fornfynd anmälas?

En anmälan om fornfynd ska göras för alla fynd som är äldre än 1850 eller som kan antas vara äldre än 1850. Anmälan görs till Länsstyrelsen, Kustbevakningen eller Polismyndigheten.

Får man sälja fornfynd?

Om någon hittar eller förvärvar ett fornfynd som omfattas av kulturminneslagen, är personen skyldig att överlåta alternativt erbjuda staten att köpa föremålet. Om man underlåter att göra detta, begår personen så kallat fyndbrott.

Vad betyder Fornminneslagen?

Med stöd av fornminneslagen har man sedan 1963 bevarat många olika typer av fasta fornlämningar, vilka alla på sitt sätt berättar om vår forntid och människors liv under olika tider. Syftet med lagen är att bevara fasta fornlämningar som minnen av tidigare bosättningar i och den gånga historien om vårt område.

Vad betyder R på en karta?

Vanligtvis betecknar R på kartan en fornlämning som i sig också är en sevärdhet och ett utflyktsmål. De mera anspråkslösa spåren från vår forntid åter- finns bara på rikets ekonomiska kartblad. Dessa kartor redovisar läget för alla kända, mer eller mindre monumentala fornlämningar.

När ska man anmäla fornfynd?

En anmälan om fornfynd ska göras för alla fynd som är äldre än 1850 eller som kan antas vara äldre än 1850. Anmälan görs till Länsstyrelsen, Kustbevakningen eller Polismyndigheten. Bifoga helst en karta med fyndplatsen markerad.

Share this post