Trendig

Vad hjalper mot MS?

Vad hjälper mot MS?

Det går inte att bli av med MS helt, men läkemedel kan bromsa sjukdomens utveckling och lindra besvären. MS är en sjukdom som ofta pågår i många år. Sjukdomens utveckling varierar mycket mellan olika personer. Läs mer om hur nervsystemet fungerar.

Vilken typ av träning kan ingå i rehabiliteringen för en person som har MS?

Det har visat sig att två dagar/vecka uthållighetsträning och två dagar/vecka styrketräning är ett upplägg som fungerar bra för personer med MS (115).

Hur dör man av MS?

MS ger återkommande inflammationer som angriper isoleringsskiktet runt nervtrådarna. Detta gör att impulserna i nerverna inte leds fram på normalt sätt. I de flesta fall leder den till rörelsehindrande handikapp. Ibland med komplikationer som leder till döden.

Vad triggar MS?

Rökning, låg halt av D-vitamin och övervikt är tre faktorer som man har kunnat konstatera ökar risken att få MS. Att få körtelfeber i tonåren istället för som barn verkar också öka risken liksom skiftarbete och organiska lösningsmedel.

Vad ska man undvika när man har MS?

Ät kyckling och magra köttsorter. Undvik bakverk, choklad och grädde som innehåller mycket fett och socker. och –flingor. Ökad vikt kan vara ett problem för vissa personer på grund av lägre aktivitet som ett resultat av minskad rörlighet, trötthet och, kanske, depression.

Hur långe lever man med MS?

Att få diagnosen MS är ibland jobbigt, men de allra flesta lever ett helt liv med sjukdomen och genom mediciner och behandlingar finns det inget som hindrar att man har ett bra liv även med MS.

Vilka andra sjukdomar kan förväxlas med multipel skleros?

Reflexer, känsel, balans och andra neurologiska funktioner bedöms för att se om det centrala nervsystemet är påverkat. Det finns andra sjukdomar som ger liknande symptom som MS. Några exempel är borrelia, cancer och stroke. För att utesluta dessa tar utredningen tid, vilket kan vara jobbigt för patienten.

Kan man leva ett normalt liv med MS?

Share this post