Frågor

Vad menas med nyckelhalsmarkta varor?

Vad menas med nyckelhålsmärkta varor?

Det som förenar mat med Nyckelhålet är att den är ett nyttigare val i just sin livsmedelsgrupp. För att ett företag ska få märka mat med Nyckelhålet ska maten uppfylla vissa regler. Reglerna, som också kallas kriterier, handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.

Varför väljer vi nyckelhålsmärkta produkter?

Syftet med märkningen Nyckelhålet är att hjälpa dig som konsument att göra hälsosamma matval.

Vad innebär nyckelhålsmärkningen på bröd som du köper i butiken?

Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet är ett hjälpmedel för dig att hitta magra och fiberrika varor. Nyckelhålet framhåller generellt produkter med en låg halt av fett, salt och socker samt produkter med en hög halt av fullkorn och fibrer. På denna sida hittar du de produkter i vårt sortiment som är nyckelhålsmärkta.

Vilka näringsämnen finns i mjölk och ost?

Mycket näring Mjölk innehåller protein, mineraler och vitaminer. Mjölk och ost är våra viktigaste kalciumkällor, och ger oss även fosfor, vitamin B12 och riboflavin. Mjölk är berikat med vitamin D, som många svenskar får i sig för lite av. Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk.

Varför är det bra att äta fiberrik mat?

Varför behöver vi fibrer? De kolhydrater som passerar till tjocktarmen kallas kostfibrer, eller bara fibrer. De är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer och att dricka tillräckligt med vatten.

Hur mycket frukt och grönt per dag?

Ät 500 gram om dagen För vuxna och barn över tio år är det bra att äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

Hur många grupper finns det i matcirkeln?

I matcirkeln har man grupperat livsmedel som bör ätas regelbundet i 7 olika grupper, där livsmedlen i respektive grupp innehåller liknande näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter ett livsmedel från varje grupp dagligen för att få i sig en bra variation av näringsämnen.

Share this post