Rekommendationer

Varfor behover man elektrolyter?

Varför behöver man elektrolyter?

Elektrolyter har många viktiga funktioner i kroppen och är inblandade i allt från att reglera vätskebalansen till att dina nerver, hjärnan, hjärtat och muskler ska fungera bra. Vätske- och elektrolytbalansen har därmed en stor betydelse för vår hälsa.

Vad är Elektrolytpulver?

Elektrolytpulver innehåller mikronäringsämnen som vi behöver för att överleva. Till dessa mikronäringsämnen hör vitaminer och elektrolyter, alltså mineraler såsom kalium, magnesium ja natrium. När man börjar med ketokost är det speciellt viktigt att se till att man får tillräckligt med viktiga mineraler.

Vad finns elektrolyter i?

Elektrolyter är mineralämnen som finns i blodet och även i andra kroppsvätskor, såväl som inuti celler. Det som är bra med dem är att de kan bära elektriska laddningar. Det betyder att elektrolyter kan lösas upp i vatten och leda elektricitet. De är mycket viktiga för kroppen.

Elektrolyter är mineraler med en elektrisk laddning. Det är dessa som behövs för att hålla en bra muskelfunktion, ett bra blodtryck samt för nervsystemet normala funktion. Obalans i elektrolyter kan alltså uppstå vid för mycket träning, varmt väder, sjukdom eller magproblem.

Hur får jag i mig elektrolyter?

Elektrolyter får man i sig via mat och dryck. Ät en varierad och sund kost som är rik på frukt och grönt. Några livsmedel som innehåller generöst med elektrolyter är vattenmelon, kokosvatten, citrusfrukter, banan, avokado och selleri. Man kan även komplettera med ett tillskott av elektrolyter vid behov.

Vilka mineraler finns i svett?

Svett – vårt underbara köldmedel

  • Natrium: 890 mg/l svett.
  • Kalium: 200 mg/l svett.
  • Kalcium: 18 mg/l svett.
  • Magnesium: 1,5 mg/l svett.

Varför är det salt i svett?

Men i och med detta förlorar du också salter/elektrolyter/mineraler genom svetten. Dessa bidrar med att hjälpa till att bibehålla normal muskelfunktion och ser till att kroppen kan ta upp vätska och bibehålla vätskebalansen.

Share this post