Populära

Hur regleras glukoskoncentrationen i blodet?

Hur regleras glukoskoncentrationen i blodet?

Glukoskoncentrationen i blodet regleras framför allt av två hormoner – insulin och glukagon som produceras i de Langerhanska öarna i pankreas och har motsatta effekter på blodglukoskoncentrationen (insulin sänker, glukagon höjer). Dessa hormoners frisättning beror på glukoskoncentrationen i blodet.

Vad mäter C-peptid?

Peptid C frisätts tillsammans med insulin i jämförbara mängder och är därför ett bra mått på insulininsöndringen i kroppen. C-peptid1. är en biprodukt vid bukspottskörtelns (pankreas) produktion av insulin. C-peptid stannar längre i blodbanan än insulin och är därför ett bra alternativ för att mäta insulinsekretion.

VAD SKA C-peptid ligga på?

En bra rutin är att ta ett C-peptid-värde 30-60 min efter en kolhydratrik måltid när blodsockret samtidigt är över 10 mmol/l. Då vet vi att bukspottkörteln förväntas vara aktiv.

Vilket hormon reglerar cellernas Glukosupptag?

Insulin är ett hormon som stimulerar ett flertal cell-responser i vår kropp. Insulin stimulerar i huvudsak signaler i cellen som styr omhändertagandet av glukos, allt från upptag till metabolism. Det är fel i dessa signaler som gör celler mer eller mindre okänsliga mot insulin-stimuli och värden får då diabetes typ 2.

Vilket hormon kommer ett frisättas om blodets glukoskoncentration stiger till 7 mmol l?

Glukagon[redigera | redigera wikitext] Glukagon utsöndras vid sänkta blodsockernivåer och ökar glukoskoncentrationen i blodplasman, framförallt genom att stimulera nedbrytningen av leverns glykogendepåer vilket leder till frisättning av glukos; glukagon stimulerar även glukoneogenes (nysyntes av glukos).

Vad betyder högt C-peptid?

Ett förhöjt C-peptidvärde (fastevärde) kan tyda på insulinresistens (se förklaring ovan). Om både C-peptidvärdet och fasteblodsockret ligger lätt förhöjda kan detta tyda på prediabetes som är en riskzon för att senare drabbas av typ 2-diabetes. OBS – upprepad provtagning krävs för att stärka en sådan misstanke.

Vad betyder det att C-peptid är lägre än normalt i ett blodprov?

Ett lågt värde av C-peptid innebär att kroppens insulinproduktion är hämmad eller ur funktion, något som snabbt kan leda till mer besvär. När kroppen inte kan tillverka tillräckligt med eget insulin har man diabetes typ 1.

Share this post