Blogga

Hur yttrar sig delta?

Hur yttrar sig delta?

Jämfört med alfavarianten som tidigare dominerade, så har deltavarianten en högre spridningsförmåga. Den tycks också lättare infektera personer som bara fått en vaccindos. För fullvaccinerade personer bedöms skyddseffekten mot deltavarianten som god, särskilt mot svår sjukdom.

Vad heter den nya viruset?

Den variant som nu uppmärksammas i Storbritannien, kallad VUI202012/01, har rapporterats i form av enstaka fall även från Danmark, Nederländerna och Belgien, enligt det europeiska smittskyddscentrumet ECDC. Den har hittills inte setts i Sverige. Här dominerar sedan ett par månader virusvarianten B.

Hur vet man om man har omikron eller Covid?

Det finns idag inget som talar för att de åtgärder som finns på plats eller funnits tidigare under pandemin inte kommer att ha effekt även på omikron. Övervakningen av SARS-CoV-2-varianter för att upptäcka eventuell förekomst av omikron även bland icke resenärer har intensifierats.

Hur länge ska man stanna hemma om en i familjen har Corona?

Vissa enstaka symtom från luftvägarna kan finnas kvar en tid efter infektionen även hos den som blivit frisk. Syftet med att stanna hemma när du är känner dig sjuk med symtom på covid-19 är att inte smitta andra. Om du bor tillsammans med någon som har covid-19 behöver du inte stanna hemma, om du själv är frisk.

När ett virus muterar?

Vanligt att virus muterar Att virus muterar, det vill säga förändrar sin arvsmassa, är vanligt och en del av evolutionen. De flesta mutationer leder inte till någon faktisk förändrad funktion eller egenskap hos virus, men det är känt att vissa förändringar ger ökad smittsamhet.

Vad heter den nya Covid varianten?

Sedan december 2020 har nya varianter av SARS-CoV-2 som fått stor spridning globalt uppmärksammats. Dessa virusvarianter benämns Variants of Concern (VOC) av den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) och den svenska översättningen är virusvarianter av särskild betydelse.

Är omikron farligare än Covid?

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att inte ta hotet från omikronvarianten av coronaviruset på tillräckligt stort allvar. WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar på en presskonferens att omikronvarianten visserligen orsakar mindre allvarlig sjukdom än deltavarianten, men att den fortfarande är farlig.

Share this post