Trendig

Var finns Lejonporten?

Var finns Lejonporten?

Mykene är en arkeologisk fyndort i Grekland, belägen 11 kilometer norr om Argos. Den mykenska konsten blomstrade mellan cirka 1500- och 1000-talet f.Kr. I Mykenes utgrävda borganläggning återfinns bland annat den så kallade Lejonporten från cirka 1250 f.Kr.

När byggdes Mykene?

Mykenarna är de första vi vet som talade grekiska och deras kultur blomstrade ungefär från 1600 till 1200 f.Kr.

Hur hade Minoerna och Mykenerna kontakt med varandra?

Det finns många minoiska föremål i mykenarnas gravar och utgrävda boplatser så vi vet att Mykene och Kreta hade bra handelsförbindelser med varandra.

Var Mykene en stadsstat?

Mykene på fastlandet (ca 1600 f kr): a. Stadsstater. b. Mykene är en rik krigisk bronsålderscivilisation.

Vad är skillnaden mellan den minoiska kulturen och den mykenska?

Den minoiska kulturen var matriarkat vilket är en religion där man dyrkade ormgudinnor som föreställde barbröstade kvinnor. Till skillnad från den minoiska högkulturen var den mykenska kulturen någon som sågs krigisk ut utifrån de målningar.

När var den minoiska kulturen?

Den del av Grekland som först nådde samma kulturella nivå som Mesopotamien och Egypten var Kreta. På Kreta framtonar under 2000-talet f.Kr en märklig kultur som brukar kallas för minoisk.

Var fanns den minoiska kulturen?

På vilken halvö ligger Mykene?

Mykensk kultur var en bronsålderskultur i Grekland, uppkallad efter den viktigaste arkeologiska fyndorten Mykene. Inom arkeologin kallas perioden även för senhelladisk tid. Kulturen varade under den sena bronsåldern cirka 1600–1050 f.Kr. med sitt kärnområde på halvön Peloponnesos.

När var Mykenes storhetstid?

Mykene utgrävdes först år 1874 av Heinrich Schliemann, den tyske amatörarkeologen som hade upptäckt Trojas ruiner. Det finns bevis att området redan var bebott på 4000-talet fKr, men dess storhetstid kom under den sena bronsåldern (1400-1200) då detta var en stark militär och ekonomisk plats.

Var och när uppstod den mykenska kulturen?

mykensk kultur [-ke:ʹ-] (efter Mykene), benämning på den sena bronsålderskulturen under den s.k. senhelladiska perioden (ca 1550–1050 f.Kr.) på Greklands centrala fastland med närbelägna öar samt på Peloponnesos.

Share this post