Blogga

Vilken vaglangd har varmestralning?

Vilken våglängd har värmestrålning?

En värmekamera är känslig för ljus (elektromagnetisk strålning) i det infraröda våglängdsområdet, vanligtvis mellan 5 000 och 14 000 nm (5-14 µm). Elektromagnetisk strålning i detta våglängdsområde benämner vi ofta ”värmestrålning”.

Vad finns det för olika typer av strålning?

Det finns många typer av strålning och de olika typerna har olika egenskaper.

  • Joniserande strålning.
  • Icke-joniserande strålning. Denna strålning är elektromagnetisk strålning som inte orkar slå sönder atomer eller molekyler.
  • UV-strålning.
  • Infraröd strålning.
  • Radiofrekvent strålning.
  • Ultraljud.
  • Aktivitet.
  • Stråldos.

Hur upptäcktes infraröd strålning?

Infraröd strålning och dess värmande egenskaper upptäcktes redan kring 1800 av den tysk-brittiska astronomen, teknikern och musikern Friedrich Wilhelm Herschel. Han försökte då mäta temperaturen hos de olika färgerna i solljuset, och märkte då att den mesta värmen kommer ifrån strålning i det infraröda spektrumet.

Varför kan vi inte se infraröd?

Infrarött ljus har en våglängd på 700 nm eller högre och eftersom vi människor bara uppfattar ljus som ligger mellan ungefär 390 – 700 nm kan vi alltså inte se infrarött ljus.

Vilken våglängd har UV ljus och IR?

Ultraviolett strålning

DöljElektromagnetiskt spektrum
Frekvensområde Frekvens Våglängd
Infraröd (IR) 405-0,3 THz 740 nm–1 mm
Synligt ljus 789–405 THz 380–740 nm
Ultraviolett (UV) 300 PHz–789 THz 1–380 nm

Vilka ytor drar åt sig värmestrålningen?

En ideal sådan yta brukar kallas för en Lambertspridare och karaktäriseras av att ytan ser lika ljus ut från alla betraktningsriktningar. Tidningspapper, tegel och sot är bra exempel på sådana ytor.

Hur bildas infrarött ljus?

Infraröd strålning är ljus som är ”rödare” än rött ljus, dvs. har längre våglängd än rött ljus. IR ljus utgörs av fotoner som utsänts genom elektromagnetisk strålning, Dessa färdas genom rymden, rummet med en konstant storlek av hastighet v [m/s] som beror av rummets medium.

Share this post